VIJESTI

AUSTRIJSKI SUD ODLUČIO Alen Rizvanović, koji je terencem usmrtio tri osobe u Grazu, iz zatvora prebačen na psihijatriju!

Mala je vjerovatnoća da će biti optužen za ubistvo

D. K.

10.6.2016

Alen Rizvanović, 27-godišnjak porijeklom iz Bosanske Krajine, koji je sredinom prošle godine u austrijskom gradu Grazu automobilom usmrtio troje ljudi, uključujući i četvorogodišnjeg dječaka, te povrijedio 34 osobe, bit će prebačen u psihijatrijsku bolnicu. Kako navode austrijski mediji, postoji mala vjerovatnoća da će Rizvanović biti optužen za ubistvo.

Naime, austrijski sud smatra da je Rizvanović duševno bolestan, te je donio odluku da bude pušten iz zatvora, gdje je proveo skoro godinu dana, i bude prebačen u psihijatrijsku bolnicu, gdje će biti liječen, piše Krone.at.

Sud je također odlučio da Rizvanović neće biti optužen za ubistvo u slučaju da dođe do suđenja, koje se očekuje krajem ljeta. On će, najvjerovatnije, biti smješten u institut za mentalno oboljele koji su osmnjičeni za neko krivično djelo.

- Objektivno, nismo ni imali druge mogućnosti - izjavio je Christian Kroschel, austrijski državni tužilac, koji je pregledao izvještaje tri eksperta o Rizvanovićevom duševnom stanju.

terenac-kojim-se-zaletio-u-pjesake

Oštećeni terenac kojim se Rizvanović zaletio u pješake (Foto: Agencije)

Njemački profesor forenzičke psihijatrije i psihoterapije Jürgen Müller posljednji je u nizu eksperata koji su donijeli sud o mentalnom stanju Rizvanovića. Dva prethodna eksperta razlikovali su se u svojim procjenama. Müller je u svom izvještaju istakao da Rizvanović pati od paranoidne šizofrenije, te da je u takvom stanju i izveo napad 20. juna prošle godine. Sva tri eksperta saglasna su da je napad počinjen u stanju duševnog rastrojstva, te da postoji visok rizik da će se i u budućnosti slično ponašati.

Da je riječ o krajnje problematičnoj osobi, posvjedočila je i njegova supruga Elena, koja je za austrijsku televizijsku mrežu ORF otkrila detalje svog nesretnog braka sa Alenom.

Elena je navela da ju je Alen mučio i nogama udarao svaki dan, pa čak, kako je rekla, i dok je bila trudna. Alena je upoznala preko interneta. Na početku, kako je kazala, on joj se činio kao prijatna osoba. Ubrzo su se i vjenčali, kada je on počeo otkrivati svoje pravo lice. Već u prvoj godini braka trpjela je njegove udarce i svakodnevno psihičko zlostavljanje. Kada je ostala u drugom stanju, odlučila je da mora pobjeći od njega, ali nije uspjela jer nije imala novca, mobitela, a ni pasoš.

Nakon toga, otkriva Elena, uslijedile su prijetnje smrću njoj i njenoj porodici u BiH.

terenac-i-rizvanovic-u-njemu

Terenac i Rizvanović u njemu (Foto: Krone.at)

- Htio je da budem rob koji će rađati djecu, kuhati i čistiti. Želio je da nosim maramu, a ja sam živjela u strahu da će nešto uraditi mojoj porodici u BiH. Kada je kupio pištolj, rekao mi je da će ih sve ubiti i baciti u more - rekla je Elena.

Na vlastitu želju, 22-godišnjakinja je smještena u sklonište sa dvoje djece.

- Kada sam čula za Alenov krvavi pohod, bila sam šokirana. Boli me samo kad pomislim da je to mogao uraditi - kazala je Elena.

Podsjećamo, Rizvanović je 20. juna 2015. godine ubio tri osobe i ranio 34 zaletjevši se terenskim vozilom u Grazu među pješake. Optužen je za namjerno zalijetanje u više desetaka pješaka u pješačkoj zoni u središtu grada, nakon čega se predao policiji.