LIFESTYLE

GENIJALNI TRIKOVI: Nećete vjerovati zašto je dobro zalijepiti nožne prste

Olakšati višesatno zatočeništvo u cipelama

(Al. Ti.)

9.6.2016

Većina nas, ako već ne stoji na nogama, većinu dana provodi u cipelama.

A uz jednostavne trikove koje je izdvojio Littlethings, ne samo da možete svoje platnene tenisice učiniti vodootpornim ili “popraviti” štikle da izgledaju kao nove, nego i svojim nogama olakšati višesatno “zatočeništvo” u obući.

1. Pasta za zube vraća bjelinu gumi na tenisicama

Nanesite malo paste za zube na staru četkicu i dobro utrljajte na đon te sa sa strane. Pričekajte nekoliko minuta i potom obrišite vlažnom krpom.

2. Izopropanol čisti kožu

Neka vas ne uplaši ime – izopropanol (izopropilni alkohol) je glavni sastojak alkohola za čišćenje. Kako biste uklonili mrlju s kože (nebrušene) namočite štapić za uši i blazinicu u alkohol i pustite da odstoji 30 minuta. Za svaki slučaj, iskušajte prvo na malom, slabo vidljivom dijelu kože.

3. Osvježite tenisice sodom bikarbonom

Kada je u pitanju uklanjanje mirisa, soda bikarbona je djelotvorna ne samo kod tenisica nego i kod drugih artikala koji “ne vole” vlaženje. Jednostavno usipajte malo sode u tenisice i ostavite preko noći i potom ih istresite.

4. Turpijicom uklonite tvrdokorne mrlje

Kako biste očistili brušenu kožu prvo ju lagano iščetkajte, potom malo navlaženom krpom nježno istrljate. No kod tvrdokornih mrlja nježno istrljajte rašpicom za nokte ili finim brusnim papirom.

5. Ocat uklanja mirise

Kako biste uklonili neugodan miris tenisica namačite ih u otopini octa (jedna čaša octa na otprilike 3-4 litre vode). Za ovo koriste alkoholni ocat. Potopite tenisice, ostavite sat-dva, a najbolje bi bilo da ih opteretite nečime kako ne bi isplivale na površinu.

6. Kukuruzna krupica čisti antilop

Nježno, a jednostavno rješenje za masne mrlje na brušenoj koći je kukuruzna krupica. Posipajte po mrlji, ostavite da upije masnoću i nakon sat, dva iščetkajte.

Trikovi za udobnost

1. Širenje cipela

Prije svega, obuću je uvijek bolje kupovati poslijepodne jer se stopala tokom dana šire. A kako biste ih razgazili bez žuljeva, obucite ih i zagrijte malo sušilom za kosu. Za prste će poslužiti zamrzivač – napunite nepropusnu vrećicu vodom, stavite u cipelu i sve zajedno stavite u zamrzivač. Kako se voda širi tako će raširiti i kalup kod prstiju. Kada ih izvadite, svakako pričekajte da se voda otopi prije nego što idete uklanjati improvizirani kalup.

2. Brusnim papirom protiv klizanja

Na mjestima na kojima je potplat osobito gladak, jednostavno ga istrljajte brusnim papirom.

3. Dezodoransom protiv žuljeva

Dezodorans u gelu nanesite na mjesta u cipeli koja vas najviše žuljaju. Djelovat će kao lubrikant a ujedno zamirisati cipele.

4. Za štikle, spojite prste

Kako biste smanjili bol u nogama, odnosno pritisak na živce u prstima, dok nosite cipele s visokom potpeticom, flasterom ili vrpcom spojite drugi i treći ili treći i četvrti prst.

5. Pčelinjim voskom protiv propuštanja

Platnenu obuću istrljajte pčelinjim voskom, a kako bi se to hidrofobno sredstvo dodatno upilo u tkaninu, zagrijte ju fenom za kosu.

6. Kupka od čaja ublažava žuljeve

Gel od aloe vere smanjit će upale i bol, a kako biste potpuno razmazili svoja stopala, s vremena na vrijeme im priredite kupku od zelenog čaja koji će istodobno smanjiti oticanje i riješiti se neugodnog mirisa.