VIJESTI

EVROPSKI SUD U STRABOURGU Ilijaz Pilav dobio spor protiv Bosne i Hercegovine!

Prihvaćena apelacija hirurga iz Srebrenice

D. K.

9.6.2016

10.14 Sud u Strasbourgu donio je jutros odluku kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava, koji je BiH tužio jer se u dva izborna ciklusa u BiH, 2006. i 2010., kao stanovnik RS-a nije mogao kandidovati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

- Izuzetno sam zadovoljan da je Sud uvažio sve naše, a odbacio sve argumente Ureda zastupnika BiH u ovom slučaju. Sud je jasno utvrdio da su temeljna prava doktora Pilava, prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, konkretnije Protokolu 12, prekršena i da je Pilav kao rezultat toga pretrpio diskriminaciju jer mu je Ustavom i Izbornim zakonom BiH zabranjeno da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH s obzirom na to da dolazi iz entiteta RS - kazao nam je Damir Arnaut, pravni zastupnik Ilijaza Pilava.

Prema njegovim riječima, ovo je još jedna potvrda da se radi o najdiskriminatornijim odredbama nekog zakonskog akta u svijetu.

- Ovo je poticaj Evropskog suda da BiH što prije napravi neophodne izmjene kako bi sve osobe na njenoj cijeloj teritoriji mogle uživati ljudska prava koja im Evropska konvencija garantuje, a koju je, na kraju krajeva, BiH i ratifikovala i koja je čak i sastavni dio našeg Ustava - rekao je Arnaut.

dsc-5121-resized-0

Zadovoljni Pilav i Arnaut u šetnji nakon današnje presude (Foto: V. Hadžihasanović)

Pojašnjava da presuda Suda u Strasbourgu Bosnu i Hercegovinu obavezuje da svoje sporne odredbe Ustava i Izbornog zakona BiH što prije uskladi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U svojoj reakciji nakon što je Evropski sud u Strasbourgu donio presudu, apelant Ilijaz Pilav izjavio je kako je za njega ovakva odluka očekivana, te da se nije ni mogla očekivati drugačija.

Hirurg iz Srebrenice podsjeća da se u preambuli presude "Sejdić i Finci" spominje upravo slučaj zbog kojeg je tužio BiH.

Imajući u vidu da upravo pomenuta presuda "Sejdić i Finci", iz 2009. godine, ni do danas nije provedena, Pilav je svjestan da će i za implementaciju ove njegove trebati vremena. Međutim, ukoliko BiH želi postati članicom Evropske unije, naglašava, morat će se provesti i ova, ali i sve druge presude koje se tiču slične problematike.

Pilav je na kraju dodao da nema namjeru ponovo se kandidovati za člana Predsjedništva BiH, jer mu je ovom presudom bila namjera da svoja prava mogu ostvariti svi oni kojima su ona bila uskraćena.

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da BiH mora da plati Pilavu 6.607 eura za pokrivanje njegovih troškova pred domaćim sudovima i ovom sudskom institucijom, ali je odbio njegov zahtjev da mu bude isplaćena odšteta.

Pilav je tražio da mu bude isplaćeno 185.581 eura, jer bi, kako se navodi u žalbi, toliko zaradio da je izabran za člana Predsjedništva BiH 2006. i 2010. godine. 

Tražio je i 20.000 eura kao ličnu nadoknadu, navodi se u tekstu presude koji je objavljen na web-stranici suda.

Kompletnu presudu na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.

9.26 Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu danas bi trebao objaviti presudu po apelaciji Ilijaza Pilava kojem mu u dva izborna ciklusa u BiH, 2006. i 2010. godine, nije bilo omogućeno da se kao stanovnik RS-a kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Ilijaz Pilav, hirurg iz Srebrenice, Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava tužio je još 2007. godine za diskriminaciju. Očekuje da će Sud presuditi u njegovu korist.

BiH je već dva puta izgubila spor pred Evropskim sudom zbog diskriminatornih odredbi Daytonskog ustava, u slučajevima “Sejdić - Finci“ i "Azra Zornić protiv BiH".