LIFESTYLE

PA TI PREPIŠI AKO SMIJEŠ: U Kini za varanje na ispitu ide se u zatvor

Studenti u strahu

(Al. Ti.)

8.6.2016

Kineski studenti koji budu varali tokom polaganja prijemnih ispita na fakultetima ove godine po prvi put mogu da zbog toga završe u zatvoru, prenose kineski mediji

Vlada u Pekingu pokušava da riješi uporni problem varanja. Jedan od koraka koji će biti preduzeti je, kako javljaju tamošnji mediji, sprječavanje prepisivanja prilikom upisa na fakultete na kojima vlada velika konkurencija.

Obrazovni organi vjeruju da bi prijetnjom oštrih kazni za one koji varaju na ispitima bila obezbijeđena pravednost ispita, što se smatra važnim dijelom društvene pravde u kineskom društvu“, objavio je popularni kineski tabloid Global times.

Kinesko Ministarstvo obrazovanja i policija su više puta tražili od lokalnih vlasti da se ozbiljno uhvate ukoštac sa problemom varanja na ispitima, pa su preduzete mjere protiv korištenja bežičnih uređaja koji se koriste na ispitima, kao i protiv polaganja drugih osoba umjesto onih koji su prijavljeni da ih polažu.

Oni koji budu koristili puškice ili na drugi način varali na polaganju prijemnog ispita bi, prema amandmanima krivičnog zakonika, mogli da budu osuđeni na kaznu zatvora u maksimalnom trajanju od sedam godina

A također bi im moglo da bude zabranjeno polaganje drugih ispita na državnim obrazovnim institucijama u trajanju od tri godine!

Prijemni ispiti za fakultete, čije polaganje u Kini počinje danas, predstavlja veliki stres za milione učenika koji se takmiče za ograničeni broj mjesta na univerzitetima u toj zemlji.