VIJESTI

PREDAH U FOČI: Francuz sa prikolicom pješači Evropom

Neobični mladić iz Nanta na putu za Rusiju

Autor:(Mi. K.)

8.6.2016

Francuski “ Nikolica s prikolicom” tako bi se mogao nazvati neobični mladić iz Nanta, koji je danas na svom “putu oko svijeta” prošao kroz Foču.

Dvadesetčetvorogodišnji student arhitekture Felix Vaumourin izabrao je neobičan način da upozna svoj kontinent i različite kulture koje ga naseljavaju- pješačeći i vukući za sobom u prikolici, kako kaže, svoju kuću, piše portal foča24info.

Feliks je na putešestvije iz Francuske krenuo u aprilu prošle godine i do sada je prepješačio Švajcarsku, Njemačku, Austriju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, u kojoj je boravio dvije sedmice i Srbiju, gdje se zadržao jedan mjesec. U BiH je prije četiri dana ušao u Višegradu, a danas je prošao kroz Foču, nastavljajući dalje prema Dubrovniku.

- Put me dalje vodi kroz Crnu Goru i Albaniju, a nadam se da ću do zime biti u Grčkoj. Nakon toga, cilj mi je Moskva - kaže Feliks, koji je izazvao veliku pažnju Fočaka. On objašnjava da mu je želja da se upozna sa načinom života u zemljama koje obilazi.

francuz

Neobični momak sa prikolicom

- Ne znam šta se sve dešava u Evropi, evo naprimjer ovdje u Bosni i pošao sam da vidim. Interesuje me kako se živi u drugim zemljama, u kakvim kućama ljudi žive, šta je to, od zemlje do zemlje, minimum koji je ljudima potreban za život i koji je to minimum da ljudu budu srećni - naveo je Feliks.

Dnevno u prosjeku, poput puža naslikanog na pozadini prikolice, prepješači oko 20 kilometara. U svojoj “kući” koju sa lakoćom vuče spakovao je sve što mu je potrebno.

- Kada se rasklopi, to je jedan veliki šator, u kome je krevet za spavanje. Nosim i pribor za jelo i kuvanje, knjige, lijekove, osnovno što je potrebno od odjeće, a na prikolici je prikačena i moja mala bašta - priča mladi Francuz.

francuz-1

U prosjeku dnevno prepješači oko 20 kilometara

Istakao je da mu se priroda u Foči mnogo svidjela, a posebnoo gostoprimstvo Fočaka, koji su ga, kao i stanovnici ostalih gradova kroz koje je prošao ispratili pozdravima i potpisima na prikolicu, na kojoj je nacrtana i ruta njegovog putovanja.