VIJESTI

Vlada KS će podržati odlazak najboljih mladih bh. matematičara na međunarodnu olimpijadu u Hong Kongu

Učenici razgovarali sa premijerom Konakovićem

Redakcija

8.6.2016

Vlada Kantona Sarajevo će i ove godine podržati odlazak najboljih bosanskohercegovačkih matematičara na 57. Međunarodnu matematičku olimpijadu za učenike srednjih škola koja se od 06. do 16. jula održati u Hong Kongu. To je na današnjem sastanku premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obećao predstavnicima Udruženja matematičara i njihovom predsjedniku Skupštine Zenanu Šabancu koji ih je predvodio.

- Vlada neće dozvoliti da naši najbolji mladi matematičari ne učestvuju na ovom velikom takmičenju, a na kojima ste od daleke 1993. godine pa do danas ostvarili zavidne rezultate i na najbolji način predstavljali našu zemlju u svijetu - obrazložio je premijer Konaković ovom prilikom.

Predsjednik Šabanac je upoznao premijera Konakovića da će nas ove godine na ovom najvećem svjetskom takmičenju predstavljati Zlatko Salko Lagumdžija, Neira Kurtović, Adisa Bolić, Tijana Babić, Emin Mrkonja i Amar Kurić pod vodstvom asistentice sa Filozofskom fakultetu Pale Jelene Radović i studenta II ciklusa studija na odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Seada Delalića.

- Od šestoro takmičara, čak su četiri iz Kantona Sarajevo - naveo je Šabanac.

Premijer Konaković je potom naglasio da bi Vlada svoju podršku dala za ovu namjenu bez obzira na činjenicu koliko članova našeg bh. tima živi i školuje se u Kantonu Sarajevo.