Odluka ministra Elvira Kazazovića

Donesen Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u KS

Objavljeno: 08. 06. 2016 - 14:42 Novosti » Sarajevo A A A Times Arial
Donesen Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u KS
Zgrada Ministarstva obrazovanja i nauke KS

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović donio je jučer novi Pravilnik o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Ovim pravilnikom reguliše se način vrednovanja i ocjenjivanja učenika osnovnih i srednjih škola, načini provjeravanja njihovog znanja, vještina, sposobnosti i primjene stečenih znanja, kao i okvirni kalendar pisanih provjera znanja.

Novo u donošenju ovog pravilnika je to što je rađen iz perspektive učenika, a nastavnicima olakšava donošenje kriterija ocjenjivanja. Njegovom primjenom će zasigurno biti umanjen faktor subjektivnosti nastavnika prilikom ocjenjivanja. Pored tehnike pismenog i usmenog ocjenjivanja ovaj pravilnik nastavnike obavezuje i na upotrebu drugačijih tehnika ocjenjivanja od navedene dvije i time daje širi spektar mogućnosti realne i objektivne procjene znanja.

U svojim dijelovima pravilnik se bavi i vrednovanjem učenika s teškoćama u razvoju kao i onih koji tokom svog školovanja postižu izuzetan uspjeh, saopćila je Press služba KS.Autor: Redakcija
Preporučujemo vam