GLOBUS

IZ PLEMENITIH RAZLOGA Kanadski parlamentarac posti ramazan iako nije musliman

Mark Holland gestom dirnuo muslimane širom svijeta

A.U.

8.6.2016

Kanadski parlamentarac Mark Holland kazao je da će postiti cijeli ramazan, kao što je uradio i prošle godine, iako nije musliman, a sve iz želje da podrži humanitarnu organizaciju "Give30" koja se bori protiv gladi.

- Stotine hiljada Kanađana slaviće ramazan, a u mom kraju nekoliko hiljada, te stotine miliona širom svijeta. Želim iskoristiti priliku da čestitam riječima "Ramazan Mubarek - rekao je Holland.

Istakao je da je prošle godine imao priliku postiti cijeli ramazan, te da će to opet uraditi u znak podrške organizaciji "Give30".

- To znači da ćemo svaki dan novac koji uštedimo posteći dati onima kojima je najpotrebniji, naročito onima koji nemaju hrane - rekao je Holland.

Kazao je da je post bio nevjerovatno iskustvo, te da je osjetio kako je biti gladan.

- Naravno, ja sam na kraju dana jeo i dobio olakšanje, ali za mnogo djece u Kanadi i diljem svijeta to olakšanje nikada ne dolazi. Oni moraju naučiti kako proći dan i pripremiti se za budućnost bez hrane. Ova organizacija daje priliku da razmišljamo o tome i iskoristimo moć ramazana da pomognemo drugima - kazao je Holland u obraćanju u Parlamentu Kanade. 

Njegov govor ispraćen je velikim aplauzom prisutnih parlamentaraca.

Holland je parlamentarac iz izbornog područja Ajax-Pickering, a član je Liberalne stranke koju predvodi premijer Kanade Justin Trudeau.