SARAJEVO

Općina Stari Grad podržala ramazanske aktivnosti Islamske zajednice

Potpisivanjem ugovora o dodjeli sredstava u iznosu od 7.000 KM

Fena

8.6.2016

Potpisivanjem ugovora o dodjeli sredstava u iznosu od 7.000 KM Općina Stari Grad podržala je ramazanske aktivnosti Islamske zajednice u BiH.

Ugovor su danas potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice dr. Ferid ef. Dautović.

Sredstva će biti usmjerena na organizaciju koncerta “Bajram dođe, mirišu avlije” i podjelu bajramskih paketića polaznicima “Ljetne škole Kur'ana” koju organizuje Islamska zajednica u BiH.

Dautović je zahvalio Hadžibajriću što je prepoznao važnost ramazanskih projekata, te kazao da je ovo samo nastavak dobre saradnje dvije institucije.

Hadžibajrić je istakao da su i ranije podržane ramazanske aktivnosti Islamske zajednice, ali je također i značajna i podrška za restauraciju i sanaciju džamija u Starom Gradu.

- U prethodnih godina izdvojili smo sredstva za sanacije naših džamija. Finansirali smo sanaciju Ferhadija džamije, Bistričke džamije, Balibegove, džamija na Hridu, u Žagrićima, Lubinoj, Mahmutovcu, na Faletićima i brojnih drugih - kazao je Hadžibajrić.

Koncert “Bajram dođe, mirišu avlije” bit će održan 5. jula u KSC Skenderija, dok će “Ljetna škola Kur'ana” početi tokom ljetnog raspusta i očekuje se upis oko 500 polaznika.

Škola je namijenjena djeci koja poznaju kur'ansko pismo kako bi kroz intenzivno učenje i ponavljanje znanja poboljšali učenje Kur'ana. Svim polaznicima za Bajram će biti podijeljeni prigodni paketići, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.