REGION

KARAMARKO: HDZ danas pokreće opoziv premijera Oreškovića

Prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Hrvatske

(D. K.)

7.6.2016

HDZ danas pokreće opoziv premijera Tihomira Oreškovića, objavio je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko na press konferenciji u sjedištu HDZ-a, a oko njega su okupljeni svi HDZ-ovi ministri iz Vlade.

- Dosta razloga je za to, vidjeli smo i pred očima javnosti se odvija situacija koja nije dobra, evidentno je da je Vlada disfunkcionalna u mnogim elementima. Bitan je odnos nosećih struktura same vlade koju činimo mi i Most - rekao je Karamarko.

Dodao je da sve to mora prestati.

- A to su prepucavanja, loši odnosi ili poluodnosi, mislim da Hrvatska nema vremena ni strpljenja za takve odnose, takva vlada bi trebala biti čvrsta. Želimo s ovim šokom izazvati nešto pozitivno, a to je da se svi trgnemo, ili da se trgnu oni koji trebaju, da se pokrenu i da shvate da su interesi naše države, našeg naroda veći - rekao je Karamarko.

Kako je naveo, HDZ poziva sve učesnike u "ovoj političkoj igri, da se uozbilje jer neće biti dobro".

- Neko vrijeme je izgubljeno, vremena još ima za ozbiljnu presloženu Vladu u konačnici - istaknuo je Karamarko.

Šef HDZ-a istakao je da u ovom trenutku ne želi nikoga napadati, ali da misli da je svima jasno da situacija nije dobra.

- U ovoj lakdriji HDZ dalje ne može sudjelovati. Prema tome, ako premijer traži da iz Vlade odstupe čelni ljudi dviju stranaka, na kojima počiva njegov premijerski status, onda to nešto nije u redu. A prije toga je podržao mene osobno i bio na saboru HDZ-a - rekao je Karamarko.

Naglasio je da je sve što koristi Hrvatskoj i konsolidaciji lično spreman učiniti.

- Međutim, nisam spreman pomiriti se s daljnjim ucjenjivanjem HDZ-a, to nisam spreman dopustiti. Da, naznačio sam predsjednici u kojem smjeru ovo može ići. Nije lako ovo sve govoriti, puno smo razmišljali i radili. I apsolutno je demokratski izbalansirani da moramo ići u ovom smjeru. Hrvatska vlada mora biti čvrsta vojska, koja zna šta radi i to provesti čvrsti i kvalitetno. Izbori za nas su zadnja stvar na koje jesmo spremni, ali izgubiti šest mjeseci je ipak previše. Bolje je da se ohlade neke glave i da idemo raditi. Ja sam optimist i da se ide i na izbore, ali izgubili bismo puno vremena - rekao je šef HDZ-a odgovarajući na novinarska pitanja.

Dodao je da postoje rokovi i da se ne može izgubiti puno vremena za preslagivanje.

- Postoje ruke za rušenje Vlade. I SDP-ove i HDZ-ove - izjavio je Karamarko.

Novinare je zanimalo i za Karamarkov susret s Mamićem.

- Zašto tražite od mene da budem nepristojan. Da ne pozdravim ljude na cesti, da okrećem glavu. To nije tema, mnoge ljude susrećem - rekao je on.

Poručio je da ako dođe do glasanja premijera o opozivu, onda drugog glasanja nema, pada Vlada. Također, naglasio je da će nastojati da preslagivanje traje što kraće.