DIJASPORA

Četvrti "Marš mira" od Wassenaara do Den Haaga

Komemoracija za žrtve srebreničkog genocida

A. Hu.

7.6.2016

Četvrtu godinu zaredom preživjeli Srebreničani koji žive i rade u Holandiji, zajedno s bh.organizacijama u ovoj zemlji, 11 jula organizirat će "Marš mira" (Vredesmars) u Den Haagu, u znak sjećanja na stradale u srebreničkom genocidu, u ljetu 1995 godine.

Kako su saopćili iz Organizacionog odbora, učesnici marša pješačit će i ove godine simboličnih 11 km od Wassenaara do glavnog haškog trga Het Plein, pred Holandskim parlamentom. Okupljanje je zakazano u 9.30 sati na adresi Parkeerplaats Sportpark de Roggewoning, Buurtweg 122, Wassenaar, a kolona u majicama "Nikad zaboraviti Srebrenicu-Never forget Srebrenica", krenut će u 10.30 sati.

- Dobili smo prijave prvih učesnika i nadamo se dobrom odzivu. Jan Hoekema, gradonačelnik Wassenaara pojavit će se na startu marša kao i prošle godine a bit će i govornik na glavnoj komemoraciji u Den Haagu. Planirano je da s nama bude i ambasador BiH Ahmet Halilović - rekao nam je Hedib Hasanović, član Organizacionog odbora.

Na putu prema centru Den Haaga koji će osiguravati holandska policija, kolona će se zadržati na kraćim časovima historije kod "Verzetsmonumenta", spomenika stradalim žrtvama u Drugom svjetskom ratu, pred zatvorom Scheveningen, Haškim tribunalom te Palatom mira (Vredespaleis). Učesnici "Marša mira", kojih je iz godine u godinu sve više, od 15 sati trebali bi se priključiti glavnoj komemoraciji srebreničkim žrtvama genocida na haškom trgu Het Plein.

I ovaj put organizaciju glavne komemoraciju će, pored bosanskohercegovačke zajednice u Holandiji, pomoći solidarne holandske nevladine organizacije "Pax Christi" i "Stari most". Uz čitanje imena Srebreničana koji će ove godine biti pokopani u Memorijalnom centru Potočari, kratkih obraćanja nekoliko govornika, nakon mirne šetnje i učenja Fatihe, komemoracija će se završiti puštanjem balona s imenima poginulih žrtava Srebrenice.

Zainteresirani učesnici "Marša mira" dužni su ispuniti obrazac za prijavu, s imenom i prezimenom na ovom linku.

Sve dodatne informacije mogu se zatražiti na e-mail [email protected].