KOŠARKA

SJEĆANJE NA KOŠARKAŠKOG MOCARTA Prošle su 23 godine od smrti legendarnog Dražena Petrovića!

Jedan od najboljih evropskih košarkaša poginuo u saobraćajnoj nesreći

(D. K.)

7.6.2016

Prije tačno 23 godine, na današnji dan 7. juna poginuo je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Skoro pet mjeseci prije svog 29. rođendana jugoslovenski i hrvatski košarkaš preminuo je od posljedica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći kao suvozač na auto-putu 9 kod Denkendorfa u Njemačkoj.

saobracajna-nesreca

Stravična saobraćajna nesreća desila se 7. juna 1993. godine

Njemačka manekenka Klara Šalanci, Petrovićeva djevojka i vozač u tom trenutku, i turska košarkašica koja je bila na zadnjem sjedištu teško su povrijeđene. Utvrđeno je da je vidljivost na putu bila vrlo loša i da Petrović nije bio vezan pojasom dok je spavao tokom puta.

Petrović je rođen 22. oktobra u Šibeniku, a dubok trag ostavio je u klubovima Šibenka, Cibona i Real Madrid. Potom se oprobao u NBA ligi, gdje je igrao za Portland i New Jersey.

Priča o prijateljstvu između Petrovića i Vlade Divca ispričana je u emotivnom dokumentarnom filmu "Jednom braća", u produkciji "NBA Entertainmenta", koji je potresao svjetsku javnost.

"Mocart" je bio klupski šampion Evrope sa Cibonom 1985. i 1986, sa Zagrepčanima je osvojio i Kup pobjednika kupova 1987., Prvenstvo Jugoslavije 1985. i tri nacionalna kupa (1985., 1986. i 1988).

Sa Realom je osvojio Kup pobjednika kupova 1989., kada je u finalnom meču postigao 62 poena. Iste godine uzeo je i Kup Španije.

drazen-petrovic

Sa reprezentacijom tadašnje države osvojio je zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 1989. godine, i godinu dana kasnije na Svjetskom šampionatu. Srebrnu medalju osvojio je na Olimpijskim igrama 1988. godine, a bronzane na Igrama 1984. i na Prvenstvu Evrope 1987. godine. Sa Hrvatskom je 1992. godine osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Najpoznatiji citati Dražena Petrovića

O samopouzdanju

"Dajte mi 30 minuta, i svakoj NBA ekipi dat ću 20 koševa"

O realnosti

"Niko nikad nije dobio sve utakmice. Što prije shvatiš, bit će ti lakše"

O marljivosti

"Talenat sam respektovao do 16. godine. Nakon toga, priklonio sam se teškom radu"

O ludosti

"Ako nekada nisam mogao na trening, istog trena sam se razbolio"

O strasti

"Kada stojim, propadam. Teško mi je to opisati nekome ko nikada nije osjetio zvuk kada si sam u dvorani s loptom"

O košarci

"Košarka posjeduje čistoću koja se lako prevodi na bilo koji jezik"

O novcu

"Nije važno da li imam 100 ili 100 miliona dolara, i dalje mogu samo jednom da ručam i večeram"