NOGOMET

BORBA ZA TROFEJ KIRIN KUPA Mešini mladići protiv Vahinih zvijezda!

"Zmajevi" danas u finalu igraju protiv Japana

M. TANOVIĆ

7.6.2016

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, odnosno neka njena mlađa i drugačija ekipa koja je u petak osvojila simpatije naših navijača, danas će pokušati ostvariti još jedan podvig. 

Nakon što je poslije preokreta s igračem manje u polufinalu savladala izuzetno jaku selekciju Danske, koju je vodila zvijezda Lestera Kasper Šmajhel (Schmeichel), naša selekcija će se u finalu Kirin kupa u Osaki boriti s reprezentacijom domaćina Japana (u 12.40 po našem vremenu).

mesa-japan

Baždarević sa saradnicima: Još jedna jaka proba za mlađe igrače

Moćni Japan

Bit će to strateška bitka naša dva stručnjaka na suprotnim stranama, Mehmeda Baždarevića i Vahida Halilhodžića, koji je od dolaska na klupu Japanaca u martu 2015. godine u 16 utakmica doživio samo jedan poraz. Kakva su sila, pokazali su u polufinalu, kada su Bugarskoj na krilima svojih najvećih zvijezda Šinđija Kagave i Šinđija Okazakija sprašili sedam golova (7:2). 

Koliko možemo u tom finalu? Mada odlazak na turnir u Japanu nije povlačio nikakav rezultatski imperativ, bilo bi lijepo da podignemo trofej. No, i ako to ne učinimo, korist će biti velika, jer će selektor Mehmed Baždarević dobiti ono što je želio - sliku o mlađim i fudbalerima iz drugog plana koji će u predstojećim kvalifikacijama konkurirati za dres reprezentacije BiH.

U prvom susretu oni su itekako iskoristili priliku i upravo u toj utakmici Meša vidi primjer kako treba igrati. 

- Iako su igrači još malo umorni, atmosfera je veoma dobra. Nadam se da ćemo u finalu ponoviti borbenu i agresivnu igru i da još jednom pokažemo dobro izdanje naše reprezentacije. Japan je izuzetno kvalitetna ekipa koja je u ovom momentu favorit. Međutim, borit ćemo se i dati sve od sebe da ponovimo onu prvu utakmicu nakon koje smo svi bili zadovoljni - rekao je Baždarević na zvaničnoj press-konferenciji.

Bolji od Bugara 

Vahid Halilhodžić, nesuđeni selektor BiH, nakon čijeg je odbijanja da preuzme klupu "Zmajeva" izbor pao na Baždarevića, kaže da mu je drago što će njegov tim u finalu igrati sa selekcijom BiH. 

- Želimo odigrati dobro kao i protiv Bugara. Bosna i Hercegovina je puno bolja od Bugarske i mogla bi do pobjede na turniru. To je moja domovina i ne mogu isključiti emocije, ali i mi želimo pobjedu i dat ćemo sve od sebe na tom meču - izjavio je Halilhodžić.

Susret Japan - BiH gledaoci u BiH moći će pratiti u direktnom prijenosu na Face TV. 

Otpali Hadžić i Krunić

krunic-povreda

Doktor Karabeg i Krunić na pregledu u bolnici u Osaki

Uoči susreta, Meša ima dosta problema s ozljedama. Poslije Seada Kolašinca još dva fudbalera otpala su iz konkurencije, a radi se o Anelu Hadžiću, koji ima problem sa stražnjom natkoljenom ložom, te Radetu Kruniću, koji je ozlijedio mišić potkoljenice. Pregled u bolnici u Osaki, na koji je otišao s ljekarom reprezentacije Reufom Karabegom, potvrdio je da neće moći igrati. 

Japan - BiH

OSAKA: Stadion Suita. Kapacitet: 40.000. 

JAPAN: Kavašima, Sakai, Nagatomo, Morišege, Kašivagi, Jošida, Hasebe, Kijotake, Kagava, Okazaki, Kobajaši. Selektor: Vahid Halilhodžić.

BiH: Šehić, Sušić, Bekić, Cocalić, Šunjić, Grahovac, Vrančić, Hajrović, Medunjanin, Duljević, Đurić. Selektor: Mehmed Baždarević.

vaha-japan22

Halilhodžić: Preporodio Japance

Đurić: Očekujemo pobjedu 

Dvostruki strijelac i junak susreta protiv Danske Milan Đurić kaže da je ekipa spremna za duel s Japancima. 

- Snažna su ekipa, što su pokazali u duelu s Bugarskom. Bit će teško, ali očekujem pobjedu - rekao je Đurić.