GLOBUS

KHAN: Postit ću ramazan i graditi mostove, a iftarit ćemo u sinagogama, crkvama i džamijama

Gradonačelnik Londona o najsvetijem mjesecu u islamskom svijetu

Al. Ti.

6.6.2016

Nedavno je Sadiq Khan izabran za gradonačelnika Londona. Ništa neobično, rekli bi smo. Ali mediji širom svijeta su se sa velikim zanimanjem pratili Khana iz razloga što je on prvi musliman koji je na čelu Londona.

U listu "The Guardian" je povodom najsvetijeg mjeseca u islamskom svijetu, mjesecu ramazana pisao kolumnu i naglasio kako je ramazan odlična prilika da se otklone sve sumnje o religiji.

- Ukoliko ste osoba koja nema prijatelja muslimana, a vaše jedino znanje i iskustvo sa islamom je neki bradati čovjek na televiziji koji radi i govori ružne stvari, takve stvari možete povezati sa islamom. Zato ću ja lično za vrijeme ovog svetog mjeseca izaći na ulice i graditi mostove, organizovati iftare širom Londona u sinagogama, crkvama i džamijama - napisao je u kolumni Khan.

Također, na osnovu rezultata istraživanja jedne ankete koja je pokazala kako su britanski muslimani najdarežljivija grupa u Velikoj Britaniji, Khan je napisao kako se upravo najveći dio darežljivosti dešava tokom mjeseca ramazana.

Sadiq Khan je naglasio kako je upravo post najbolja prilika za razumijevanje među narodima i kulturama i da kada jedan musliman pozove nekog ko nije islamske vjeroispovijesti na iftar, to najbolje pokazuje da tu nema ničeg lošeg i čudnog.

Također, Khan se dotakao i činjenice da će muslimani u nekim zemljama svijeta postiti i do 19 sati dnevno, u vrijeme ljetnih dana.

- To jeste pomalo teško. Vjerujem da ću nekada na sastancima iftariti samo čašom vode. S druge strane, impresivno je koliko naše tijelo može izdržati tokom posta, više nego što mislimo", napisao je gradonačelnik Londona i dodao kako će mu najviše tokom posta nedostajati kafa.