BIH

VISOKO Pred iftar ulicama vlada pustoš, a poslije je kao u košnici

Živopisna ramazanska slika bh. mjesta

N. Sm.

8.6.2016

Gužvu i graju, ali i nepregledne redove ispred pekara pred sami iftar zamijeni pustoš na ulicama Visokog. A nakon iftara i prije teravih-namaza Visoko ponovo oživi, pa glavna gradska ulica, popularno korzo, postane poput košnice dok rijeke vjernika žure na kafu prije teravih-namaza. Ista slika se ponavlja i nakon teravije i sve to traje skoro pa do sehura. 

bijela-dzamija-7

 Centralna mukabela uči se u Bijeloj džamiji

To je ramazanska slika Visokog, gradića koji za vrijeme ramazana ima brojne posebnosti i neke stvari po kojima se razlikuje od mnogih drugih sredina. A Visoko je tokom ramazana posebno po još nečemu. Naime, to je vjerovatno jedino mjesto u BiH u kojem se sehurska mukabela uči u svih devet gradskih džamija i velikom mesdžidu u naselju Luke. 

– Po sehurskoj mukabeli vjerujem da smo posebni u cijeloj zemlji i vjerovatno jedini grad u kojem se sehurska mukabela uči u svim gradskim džamijama. Inače, centralna ikindijska mukabela uči se u Šerefudinovoj bijeloj džamiji, dok se ženska mukabela uči poslije podne-namaza u džamiji Saračica – kazao nam je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Visoko, Ibrahim ef. Hadžić. 

ibrahim-hadzic

Ibrahim ef. Hadžić: Posebni običaji

Postoji još nešto po čemu se visočka čaršija u ramazanu razlikuje od drugih sredina, a to je mujezin Tabhanske džamije, jedne od rijetkih džamija na ovom području s koje se ezan može čuti uživo s minareta. Radi se o starinskom običaju koji su vremenom zamijenili razglasi, a u ovoj džamiji su se odlučili za ovaj korak jer se ona nalazi u samom centru grada i pored nje svakodnednevno prolazi veliki broj turista koji posjećuju Visoko, pa je i samo učenje ezana nešto što privlači posebnu pažnju.