BIH

SNAGA VOLJE Kad je nijet iskren, sve se lakše izdrži

Ramazanski ibadeti vojnika u sarajevskoj kasarni ''Rajlovac''

R. HAJDAREVIĆ

7.6.2016

Za vojnike u kasarni ''Rajlovac'' ramazan, praktično, počne barem 10 dana prije nego što i zaposte i klanjaju prvi teravih-namaz. Kako i priliči vojsci, sve mora biti „pod konac“. Sve prostorije mesdžida se očiste i pripreme za dolazak najdražeg gosta i za sve aktivnosti koje će se prakticirati tokom tog perioda. 

Ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je mesdžid u kasarni ''Rajlovac''. Vojnici i brigadni imam govorili su nam o tome kako teku pripreme za ramazan, razumijevanju i podršci kolega i pretpostavljenih... 

Plan aktivnosti

- Atmosfera povodom dolaska ramazana je posebna i svake godine nosi neko novo uzbuđenje i iščekivanje. Krenemo prije ramazana s čišćenjem mesdžida, obiđemo jedinice i prezentiramo im plan vezan za aktivnosti i zajedničke ibadete. Također, iskoristimo priliku da s komandantima pokušamo dogovoriti da se ondje gdje ima prostora i mogućnosti postači oslobode teških poslova. Prilagođavamo aktivnosti koliko se može i moram reći da su svi komandanti do sada vodili računa o tome - kaže brigadni imam Nihad Zukorlić. 

Prema nekim procjenama, od ukupnog broja vojnika Bošnjaka oko 50 posto su postači. 

- Imamo svaki dan dnevne mukabele, a barem jednom u toku ramazana organiziramo zajednički iftar. Također, jedna od novina je i zajedničko obilježavanje Lejletul-kadra. Organiziramo se međusobno, vojnici od kuće donesu hranu, iftarimo, klanjamo teraviju i cijelu noć provedemo u ibadetu do sehura. To je lijepa praksa koju planiramo nastaviti - dodaje imam. 

Zastavnik Muzafer Rehibić iz Viteza u Rajlovcu je već tri godine. Prije toga je bio u Banjoj Luci pet i po godina. 

- Svaka kasarna sa sobom nosi neku posebnu draž. Lijep je to osjećaj kada znate da možete bez ikakvih problema prakticirati svoju vjeru. Nemamo problema s pretpostavljenim starješinama, uvijek nam se ostavi prostora da idemo klanjati namaz, a ostale aktivnosti završavamo na vrijeme. Kolege koje ne poste izlaze nam ususret, čak bih rekao da se kod njih primijeti ogromna doza poštovanja prema nama - riječi su Rehibića.

Kako je dodao, najvažniji su duhovna priprema i iskren nijet u duši i, kad je tako, onda se sve lakše izdrži. 

Ključna je volja

Imam Zukorlić se na to nadovezao s primjerom jednog bh. vojnika na obuci u inozemstvu.

- On je bio na kursu komandosa u Italiji i radili su vježbu penjanja uz stijenu, tokom koje je bio najbolji. Ostali nisu mogli da se načude kada im je rekao da posti i da bez problema izdržava sve napore tokom obuke. 

Ramazanski dani lijepa su prilika za duhovno preispitivanje, ibadete i druženje, kaže vojnik 1. klase Adisa Trešnjo.

- Ovo će biti moj šesti ramazan u Rajlovcu. Kolege se prema nama, ženama, ponašaju zaista zaštitnički i uvijek se ponude da nam pomognu u poslovima. Tokom ramazana više vremena provodim u ibadetu i druženju s kolegicama. Nijedna vjerska zajednica u okviru Oružanih snaga BiH nema problema i svi imaju prostor za vjersko izražavanje. To je naše najveće bogatstvo - ističe Trešnjo. 

I bajram-namaz se klanja u krugu kasarne 

U zimskom periodu na džuma-namazu u kasarni ''Rajlovac'' bude i po 250 ljudi, a ljeti, kad je više vojnika na terenu, namaz klanja oko 150 ljudi. Od prošle godine i bajram-namaz se klanja u krugu kasarne.