BIH

Dr. Ahmed ef. Adilović: Sve što islam od nas traži korisno je za društvo

Poruke muftije travničkog

K. KAVAZOVIĆ

8.6.2016

Muftijstvo travničko, s muftijom, dr. Ahmedom ef. Adilovićem na čelu, i ove godine provest će brojne aktivnosti tokom ramazana. U razgovoru za “Dnevni avaz” muftija Adilović ističe da je ramazan najodabraniji mjesec u islamskom kalendaru i zato mu se vjernici raduju bez obzira u kojem periodu godine dolazi. 

- Pošto će ovogodišnji ramazan biti većinom u junu i jednim dijelom u julu, bit će to dugi, a vjerovatno i topli dani za postiti. Međutim, mi smo u proteklom periodu govorili vjernicima da se trebaju pripremati za ramazan dobrovoljnim postom i ibadetom, te čišćenjem srca i duše, tako da oni koji su taj savjet prihvatili ramazan dočekuju i duhovno i fizički okrijepljeni i spremni za poseban trud, ali i posebnu nagradu u tom odabranom mjesecu. Što se tiče materijalnog stanja naših vjernika, znamo da, generalno, nije dobro, ali s vjerom u Svemogućeg svi problemi se lakše prebrode – kaže dr. Adilović.

Zajednički iftari

Travničko muftijstvo će tokom ramazana provoditi ustaljene aktivnosti, od organiziranog klanjanja namaza u dijelovima džemata gdje nema stalnog imama, klanjanja teravih-namaza, učenja mukabela do organiziranja programa povodom Lejletul-Bedra i Lejletul-kadra i zajedničkih iftara.

- Ovog ramazana imamo u planu organizirati više aktivnosti s mladima i sa ženskom populacijom kao što su druženja, predavanja, iftar te pomoći socijalno ugroženim kategorijama s paketima i obilascima. Ovim putem želim najaviti i jednu lijepu novinu u gradu Travniku ovog ramazana, a to je oglašavanje nastupanja iftara zvučnim signalom, tzv. “pucnjem iz topa”, što je već praksa u nekoliko gradova širom BiH – najavljuje muftija Adilović.

Posjete džematima tokom ramazana su uobičajene, a vjernicima će muftija tom prilikom uputiti poruke.

Jaka vjera 

- Više je poruka koje planiramo uputiti našim vjernicima u toku mubarek ramazana. Prije svega, to je poruka da, uprkos dugim u toplim danima, izdrže u postu i drugim ramazanskim ibadetima, jer Allah pomaže ljudima kada odluče da nešto rade radi Njegovog zadovoljstva. Zatim, vrlo važna poruka je to da nas naša vjera uči samo onome što je dobro i pozitivno, tj. da sve što islam od nas traži to je korisno za nas i našu društvenu zajednicu, a sve što nam islam zabranjuje istovremeno je štetno za nas kao pojedince, ali i društvo u cjelini. Također, tu je i poruka da ćemo s čvrstom vjerom u jednog Boga lakše ostvariti željene ciljeve i prevazići probleme s kojima se susrećemo u životu – poručuje muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović, poželivši vjernicima lijepe i ugodne dane i noći mubarek ramazana, da ih provedu u Allahovom zadovoljstvu i rahatluku, da se klonu onoga što naš Stvoritelj ne voli, a da izvršavaju ono što On od njih traži.

Težak položaj Bošnjaka u RS i na Kupresu 

Travničko muftijstvo pokriva i prostor izvan Srednjobosanskog kantona. Riječ je o nekoliko općina u Republici Srpskoj i jednoj općini u Kantonu 10.

- Naše muftijstvo obuhvata tri općine na području entiteta RS, a to su Skender-Vakuf, Šipovo i Jezero, te jednu na području Livanjskog kantona, Kupres. Generalno gledajući, njihovo materijalno stanje je lošije nego na području SBK, jer imaju manju mogućnost zapošljavanja u svojoj sredini, ali to su ljudi koji vole svoju vjeru i tradiciju, tako da vjerske potrebe zadovoljavaju u svojim džematima, a mi se trudimo da im pomažemo koliko možemo – kazao nam je muftija Adilović.