BIH

Hafiz Ammar-efendija Bašić: Ramazan je vrijeme u kojem sami sebi dokazujemo da možemo biti bolji

Dragocjena prilika za naklonost Božiju

E. DRAGUNIĆ

11.6.2016

Hafiz Ammar-efendija Bašić ima 27 godina i jedan je od najpopularnijih mladih alima u BiH. Imam je džamije u Lužanima na Ilidži i profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Dragocjena prilika

Govoreći za "Avaz" o ramazanu, kaže da se ovaj mjesec samo jednom spominje u Kur'anu, što ukazuje na to da se ta dragocjena prilika za naklonost Božiju pruža samo jednom godišnje.

- Ramazan je vrijeme u kojem sami sebi dokazujemo da možemo biti bolji. To je vrijeme kada se oslobađamo iluzije da nešto ne možemo. Možemo ostaviti hranu, piće i ostala dozvoljena uživanja po 18 sati, zašto ne bismo mogli ostaviti i neke druge, u životu manje bitne stvari? Ramazan je vrijeme kada se trebamo kaniti grijeha, pogotovo onih javnih i svjesnih, čuvati osjećaj stida, raditi dobra djela što više, nastojati kur'anske poruke što više usvojiti, kako bismo oplemenili svoju dušu. To je moja poruka onima koji se pitaju zašto ramazan i kako ga provesti - kaže hafiz Bašić.

Njegova predavanja, anegdote iz svakodnevnog života i iskrene pouke i poruke vjernicima koje objavljuje na svom Facebook profilu sve više osvajaju društvene mreže. To su mjesta gdje, kako kaže hafiz, ima dosta ljudi, najviše omladine.

Živa riječ

- Većina omladine posredstvom interneta uči i saznaje o svojoj vjeri, tako da je i to mač s dvije oštrice. Ja koristim internet da promovišem dobro i da kažem drugima šta islam jeste, a ne da pričam o tome šta islam nije. Moderna sredstva komunikacije najbolji su način da dođemo jedni do drugih, ali uvijek treba imati na umu da je živa riječ nešto što najviše ostavlja traga na ljudska srca, zato svakome preporučujem da odlazi na mjesta gdje se može napojiti znanjem i dobrotom, a to su prije svega naše džamije - kaže Bašić.