GLOBUS

Evo zašto je preticanje dva kamiona istovremeno loša ideja

Video snimljen u Australiji

(A. Vr.)

6.6.2016

Australija je, između ostalog, poznata po beskrajnim cestovnim pravcima pored kojih nema “žive duše” te takozvanim australskim “cestovnim vozovima” koji su na takvim cestama redovni gosti.

Riječ je o vozilima koja su duga i preko 50 metara, te prilikom pretjecanja istih treba biti posebno oprezan pa tako iza sebe imaju oznake upozorenja za vozače. Ponekad se pak dogodi da se međusobno pretiču dva takva “cestovna voza”, a budući da se oba kreću sličnom brzinom te su dužine preko 50 metara, takvo pretjecanje traje i traje.

U ovom videu vidimo upravo takvu situaciju. Dva cestovna voza sudjeluju u “beskrajnom” pretjecanju, a iza njih je vozač automobila kojem je nakon nekog vremena prekipjelo.

Odlučio se na izrazito opasan pothvat, koji je na kraju rezultirao nesrećom. Krenuo je preticati oba “cestovna voza” i to preko zaustavne trake suprotnog smjera.

Na samom kraju, kada je već bio ispred oba kamiona, sa zadnjim točkom zahvatio je pjesak koji je uz cestu, što je rezultiralo time da mu se auto izvrtio te je završio u žbunju pored ceste.

Imao je velike sreće da su se ostala vozila stigla na vrijeme zaustaviti i tako sprječila potencijalno koban bočni udarac. A da ne govorimo da u ovom “bespuću” hitnoj pomoći vjerovatno treba podosta vremena da dođe.