VIJESTI

Helezova revizija neosnovano iz prava izvela 1.500 boraca!

Šta donose najnoviji podaci iz Federalnog ministarstva?

A. DUČIĆ

6.6.2016

Da je intenzitet izvođenja boraca iz prava drastično smanjen, svjedoči podatak prema kojem je u prva četiri mjeseca ove godine iz prava izveden samo jedan korisnik boračko-invalidske zaštite, i to iz Srednjobosanskog kantona.

Najnoviji podaci Federalnog ministarstva za boračka pitanja govore da je revizorski tim, koji češlja dokumentaciju boraca, samo u ovom periodu ustanovio da je prethodna revizija, provedena pod palicom bivšeg SDP-ovog ministra Zukana Heleza, neosnovano iz prava izvela 162 borca.

Upravni postupci

Tako je za te 162 osobe, kojima je Helezova revizija dodijelila tzv. FMB 2 obrazac (izvođenje iz prava), u proteklom periodu dodijeljen obrazac FMB 1 (uspješno obavljena revizija). Dodatno, revizorski tim je samo u prva četiri mjeseca ustanovio 1.101 tužbu zbog neosnovanog izvođenja iz prava. Prema podacima Ministarstva, od početka revizije do danas čak 1.558 boraca ponovo je vraćeno u pravo. To znači da je Helezova revizija neosnovano izvela iz prava više od 1.500 osoba!

S druge strane, najaktuelniji podaci Federalnog ministarstva govore o tome da je reviziju prošlo 99.879 boraca, dok je za 4.026 osoba ustanovljeno da su lažni borci. Međutim, ovaj broj, kada je riječ o izvođenju prava, nije konačan, budući da se za svaki predmet vode upravni postupci.

Iz Sektora za upravno rješavanje ministra su izvijestili da su do ovog trenutka riješili 1.355 predmeta te donijeli konačna rješenja o ukidanju priznatih prava. To znači da je definitivno iz prava izvedeno 1.355 boraca. Inače, u prošloj godini u prvostepenom postupku iz prava je izvedeno oko 50 boraca.

Prestanak prava

Kada je riječ o ukupnom broju, za 928 osoba utvrđeno je da im je i prije provođenja kontrole prestalo pravo na boračko-invalidsku zaštitu.

Federalno ministarstvo s ministrom Salkom Bukvarevićem na čelu u narednom periodu planira provesti kontrolu nad dodatnom 45.131 osobom. Iz Ministarstva navode da je za samo godinu, na osnovu provođenja revizija, ušteđeno oko šest miliona KM.