GLOBUS

RODNI GRAD ŠAMPIONA Louisville odao počast Muhamedu Aliju

Tijelo prebačeno u lokalnu mrtvačnicu

A.U.

6.6.2016

Louisville u državi Kentaki odao je počast svom najboljem sinu, pošto je tijelo Muhameda Alija prebačeno je u njegov rodni grad. Vjerska služba održana je u džamiji i crkvi. 

Muhamedov brat Rahman Ali plakao je u crkvi gdje se njihov otac nekada molio, dok su se vjernici u Islamskom centru Louisville molili za svog heroja.

U džamiji je bio postavljen veliki pano na koji su vjernici upisivali svoja osjećanja.

Istovremeno, u lokalnoj baptističkoj crkvi Kralja Solomona održana je misa, a svećenik je rekao da nema većeg čovjeka koji je uradio više za Louisville od Muhameda Alija.

Pomoćnik pastora Charles Elliott prisjetio se da je njegova nana bila dadilja u Alijevoj kući još i prije nego je bokser postao poznat, te je i on, kao dječak, jedne prilike otišao. Kako je rekao, u kući je bio papagaj koji je stalno govorio: „Evo šampiona, evo šampiona“.

Prisjetio se i Alijevog dobročinstva, rekavši da je 60-ih skupljao novac za gladnu djecu grada. Njegov program davao je hranu dva puta sedmično, a onda je došao Ali i rekao: „Velečasni, hajmo ih hraniti svaki dan. Dat ću vam ček“.

U ovoj crkvi ispraćen je i Alijev otac, a poznato je da ga je Ali često vodio u crkvu čak i nakon prelaska na islam.

Velečasna Wanda McIntyre, koja je vodila ceremoniju, kazala je da je ta činjenica posjetila na Alijevu toleranciju, te se prisjetila njegovih riječi.

„Rijeke, jezera, bare, potoci i okeani imaju različita imena, ali svi sadrže vodu. Tako i vjere imaju različita imena ali sadržte istinu, izraženu kroz različite forme i načine. Nema veze jeste li musliman, kršćanin ili Jevrej, ako vjerujete u Boga, vjerujte da su svi ljudi dio iste porodice“, rekao je jedne prilike Ali.

Andre Watkinson odao je počast Aliju boksujući „u prazno“ ispred crkve.

Aliju je odata počast i pred početak meča između Urugvaja i Meksika u okviru Copa Americe, čiji je domaćin SAD, ali i na utakmici Clevelanda i Golden State Warriorsa u okviru finala NBA.

Velika memorijalna služba bit će održana u petak kada će ljubitelji Alijevog lika i djela, političari i svi drugi moći doći da mu odaju počast. Ovu službu Ali je isplanirao za sebe i želio je da bude otvorena za sve.