BIH

FRANCISCO PARODI: Bit će više novca za izgradnju i investicije!

Rezidentni predstavnik MMF-a za "Avaz"

Autor:Amil DUČIĆ

5.6.2016

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisko Parodi (Francisco) izjavio je u intervjuu za "Avaz" da očekuje da će prva tranša novog kredita za BiH biti isplaćena već za nekoliko dana, nakon sastanka Odbora MMF-a, a koji bi trebao biti održan sredinom jula. Dodao je da će isplata ubrzo uslijediti po odobrenju Odbora MMF-a. On je u intervjuu za naš list prokomentirao i pismo namjere koje je usaglašeno između svih nivoa vlasti i MMF-a.

Tri cilja

Naš list je već objavio dio sadržaja pisma namjere, možete li nam pojasniti, iz Vaše perspektive, šta je sve dogovoreno?

- U pismu namjere je predložen program koji ima tri cilja, a vlasti su preuzele konkretne obaveze koje je potrebno ispuniti tokom trogodišnjeg programa. Prvi cilj je unapređenje poslovnog okruženja. S tim u vezi predviđene su mjere usmjerene na unapređenje funkcioniranja tržišta rada, ponovno pokretanje procesa privatizacije i restrukturiranja preduzeća u državnom vlasništvu u FBiH, postepeno smanjenje opterećenja na rad i usaglašavanje propisa i poreznih zakona između entiteta.

Drugi cilj se odnosi na fiskalnu oblast, gdje vlasti imaju za cilj smanjiti javni dug kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju, uz istovremeno smanjenje administracije u Vladi i unapređenje kvaliteta Vladine potrošnje.

Na kraju, treći cilj se odnosi na finansijski sektor, gdje je imperativ očuvati njegovu stabilnost i oživjeti kreditni rast. Vlasti su se u okviru programa obavezale da će očuvati aranžman valutnog odbora kao uporišta politikama i zaštititi nezavisnosti Centralne banke Bosne i Hercegovine, izraditi sveobuhvatne strategije za rješavanje osjetljivosti u bankama i jačanje operacija i nadzora nad entitetskim razvojnim bankama, usvojiti zakone koji će modernizirati bankarske propise, ojačati saradnju između agencija iz finansijskog sektora i rješavati problem visokog nivoa nekvalitetnih kredita.

Hoće li biti smanjenja plaća u javnom sektoru?

- Program sadrži konkretne mjere da bi se ostvario postepeni prelazak na niži nivo, izdvajanje za plaće i manji broj zaposlenih u javnom sektoru, unaprijedila naplata prihoda putem bolje saradnje između poreznih uprava, uz istovremeno usmjeravanje više prihoda za investicije u infrastrukturu te bolje ciljanje socijalnih davanja ugroženim kategorijama, što uključuje i reformu penzionog sistema u FBiH, jačanje kontrole nad nižim nivoima vlasti, vanbudžetskim fondovima i preduzećima u državnom vlasništvu.

Kako ocjenjujete ono što je urađeno u proteklim mjesecima u kontekstu implementacije mjera iz Reformske agende?

- MMF podržava Reformsku agendu i mjere koje predstavljaju dio našeg predloženog programa su uveliko u skladu s istom. Iz ugla posmatranja osoblja MMF-a, vlade su predložile ambiciozan ekonomski program i već su u proteklim mjesecima provele nekoliko mjera u fiskalnom i finansijskom sektoru, kao i strukturalne reforme, čime pokazuju svoju opredijeljenost predloženom programu. Osoblje MMF-a vjeruje da je predloženi program kredibilan i da zaslužuje podršku Izvršnog odbora MMF-a.

Pravna nesigurnost

Prema našim saznanjima, konverzija kredita u švicarskim francima te vraćanje prava penzionerima koji su se penzionisali pod povoljnijim uvjetima iz ranijih godina moglo bi biti sporno. Vaš komentar?

- Smatramo da se bankarski sektor već efikasno bavi rješavanjem problema konverzije kredita u švicarskim francima. Način pojedinačnog rješavanja ovog pitanja između zajmoprimca i zajmodavca u BiH predstavlja dobar korak u pravom smjeru i pomaže da se broj neriješenih slučajeva kredita u švicarskim francima značajno smanji. Međutim, prisilna konverzija kredita ili prinudni kurs, posebno ako se primjenjuje retroaktivno i ako se primjenjuje na kredite koji su već otplaćeni ili reprogramirani i konvertirani kroz pojedinačne dogovore s bankama, za nas je problematična i stoga je ne preporučujemo. 

Ovakva rješenja utječu na postojeće kreditne ugovore i stvaraju visok stepen pravne neizvjesnosti. A, kada se teret konverzije ovih kredita prisilno nametne bankama, to može nanijeti značajnu štetu rezervama kapitala tih banaka. Što se tiče povoljnijih penzija, dogovorili smo daljnje konsultacije da bismo osigurali da bilo kakve predložene izmjene budu na fonu ukupne fiskalne održivosti.

Paket propisa

U kojoj mjeri treba poboljšati superviziju banaka? Svjedoci smo posljednjih dešavanja u bankarskom sektoru RS...

- Jedan od mandata MMF-a jeste pomoć u očuvanju finansijske stabilnosti. S tim u vezi jačanje bankarske supervizije ima ključni značaj. Vlasti su se okviru programa obavezale da će poduzeti sve neophodne mjere da bi osigurale da banke u BiH ispunjavaju stroge uvjete regulatora. Paket propisa koji treba do kraja ove godine usvojiti na nivou BiH i entiteta omogućit će da se i supervizije, a i zakonski standardi približe evropskim standardima. Očekujem da će MMF u narednom period pružati znatnu tehničku pomoć u ovoj oblasti.