VIJESTI

KONAKOVIĆ I KAZAZOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA SENATA: Namjera nam je napraviti logičnu i kvalitetnu upisnu politku

Četvrti po redu zajednički sastanak

Fena

3.6.2016

Na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića danas je održan četvrti po redu zajednički sastanak s prorektorom Univerziteta u Sarajevu Farukom Mekićem, članovima Upravnog odbora, Senata Univerziteta i dekanima svih visokoškolskih ustanova.

Bila je to prilika za zajedničko sagledavanje problematike upisne politike za studijsku 2016/17. godinu.

Po riječima ministra Kazazovića, svi studenti imaju jednaka prava da upišu fakultete koje žele i to se neće nikome uskratiti, ali Vlada više nije spremna da finansira obrazovanje kadrova kojih ima previše u Kantonu Sarajevo.

- Zbog neusvajanja pravilnika kao podzakonskog akta o raspodjeli tranše mi trenutno imamo na snazi 'status quo', jer nemamo jedinistveni račun univerziteta koji bi nam omogućio da jasno vidimo koliko sredstava trebamo izdvojiti za fakultete koji školuju deficitarne kadrove - pojasnio je ministar Kazazović te naveo da ovim uvidom ne bi naštetili drugim fakultetima.

Upisne kvote, dodao je, bi im ostale iste, ali bi se studenti koji odaberu zvanja s kojima završe na bioru za zapošljavanje, sami finansirali.

Cilj ove vlade i resornog ministarstva je da naprave jednu logičnu i kvalitetnu upisna politika, za studente i za profesore.

Premijer Konaković informirao je prisutne da je u toku izrada Nacrta strategije razvoja Kantona Sarajevo koju radi jedna eminentna grupa stručnjaka. U njoj su korištene i analize koje je  uradila  Sarajevska regionalna razvojna agencija ''SERDA'' i Ekonomski institut.

- One su jasno pokazale koje su to trenutne i buduće snage Kantona Sarajevo. To više nisu fabrike ni pogoni koji su nekad Sarajevo pokretali. Sad je došlo jedno novo vrijeme u kojem naš grad ne koristi komparativne prednosti koje stagniraju, a mi želimo da ih pokrenemo, a za to nam trebaju obrazovani ljudi - naglasio je premijer Konaković.

Naveo je da je u Kantonu Sarajevo došlo do ekspanzije razvoja turizma, drvno - metalske industrije i IT sektora, a za neke od tih oblasti na sarajevskom univerzitetu ne postoji ni studij.

- Od vas očekujemo da kreirate nova zvanja na fakultetima. Radimo reformu cjelokupnog sistema i upisna politika je jedan od segmenata u kojem smo uočili slabosti. Nije nam namjera da vam ukidamo kvote jer smo prešli granicu u kojem su one komercijalizirane malo više nego što bi trebale biti - kazao je Konaković.

Dodao je i kako Vlada ne zna koliko tačno novca ima u ovom sistemu obrazovanja i da se stalno pominje tranši od 66,5 miliona, ali još nikad nije dozvoljeno ući u taj  sistem i vidjeti šta je s ostatkom novca.

Istako je i da su studenti Vladi Kantona Sarajevo veoma bitni.

- Prestat ćemo da finasiramo one koji po završetku studija idu na biro jer za njih nema mjesta. Ovdje trenutno studira 58 posto studenata iz Sarajeva, a 42 posto iz drugih kantona - rekao je je Konaković te potcrtao da svi dekani imaju mogućnost da kreiraju međunarodne nastavne programe i za to traže partnere u svijetu, te studentima omoguće da dobiju diplome koje će biti validne u Evropi, Americi ili zemljama Bliskog istoka.

Premijer Konaković je naglasio da će doći najvjerovatnije doći do smanjivanja upisnih kvota, ali da se još uvijek ne zna za koliko, ali je vrlo važno da svi zajedno dođu do kvalitetnih rješenja.

- Studentski parlament je predložio da se finasiraju najbolji studenti, odnosno da ukoliko se pokaže da oni koje je država finansirala, nisu uspjeli upisati narednu godinu više gube prava da ih Vlada finansira. Umjesto njih bi preuzeli finansiranje odličnih koji su do tada plaćali svoj studij - pojasnio je Konaković i kazao da je to ozbiljan reformski zahvat koji će biti podržan od strane Vlade kojoj je u interesu da i sama finansira ona zvanja koja su na tržištu rada najpotrebnija, saopćila je Press služba KS-a.