CRNA HRONIKA

MIS BIH U SUZAMA: Dovoljno sam kažnjena, čuvam krave i ovce!

Razmatrana žalba na presudu

Ad. A.

3.6.2016

Nakon što je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora, jučer se u Sudu BiH održala sjednica Apelacionog vijeća Suda BiH, gdje su razmatrane žalbe na presudu optužene Slobodanke Tošić, bivše bh. misice, koja se tereti za učešće u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 2006. godine, te Tužilaštva BiH.

Tužilac Dubravko Čampara naveo je u obrađanju drugostepenom vijeću da ostaje kod žalbenih navoda te da smatra da je prvostepeno vijeće tačno utvrdilo činjenično stanje. 

Inače, prvostepeno vijeće promijenilo je pravnu kvalifikaciju krivičnog djela te je Slobodanku proglasilo za pomagača, umjesto za saizvršioca, kako je stajalo u optužnici. 

Vlado Adamović, Slobodankin branilac, ponovo je naglasio da je prvostepeno vijeće ušlo u sukob interesa tako što je sudilo u ovom, kao i u predmetu “Lutka”.
 
- Krucijalni svjedok i u ovom predmetu i u “Lutki” je Anđelko Veljančić. Ukoliko bi se ovdje utvrdilo da on ne govori istinu, došlo bi u pitanje njegovo kazivanje u “Lutki”. To nisu zdravi uvjeti u kojima se Sud nalazi. U tom svjetlu je i donesena kompromisna presuda – kategoričan je bio Adamović, uz opasku da je Sud sudio pristrasno i mimo zakona. 

Adamović je ustvrdio da je Veljančić dao oprečne iskaze te je dodao da je tužilac odabrao izjavu koja mu odgovara. 

Tošić se kroz suze obratila Vijeću te je pojasnila da se ona u toj poziciji našla samo zato što nije veliki igrač.

- Nuđeno mi je da budem svjedok. Nisam pristala, jer ne znam ništa o tome, ni u čemu nisam učestvovala. Ovo je lična osveta tužioca. Kretanje mi je ograničeno na Sarajevsko-romanijsku regiju, kao da sam neki zločinac. Čuvam krave i ovce po Han-Pijesku – kroz plač je kazala Slobodanka.