VIJESTI

REAKCIJE Hadžifejzović: Zašto su čekali državu i pretplatu da im riješe probleme

Nakon najavljenog gašenja programa BHRT-a

Autor:R. HAJDAREVIĆ

4.6.2016

Ne stišavaju se reakcije na najavljeno gašenje programa BHRT-a i isključivanje iz članstva EBU-a, a sve zbog teške finansijske situacije u koju je zapala državna televizija. Mnogi poznati novinari i oni koji su nekada radili u Sivom domu ogorčeni su zbog aktuelnog stanja u kojem su se našle njihove kolege.

Senad Hadžifejzović dugo godina bio je jedno od najprepoznatljivijih lica ove kuće. Bio je direktor i glavni i odgovorni urednik i, kako kaže, imao je iste probleme kao i sada.

Znaju se krivci

- Kada smo otjerani, 2000. godine, ostavili smo televiziju „u plusu“, ustakljenu i s kulturnim programima osiguranim za naredne četiri godine. U nepune dvije godine mandata vratili smo 22 miliona dugova i unijeli 18 miliona KM novca. Sve se to uspjelo srušiti čekajući državu i pretplatu da im riješe probleme - kaže Hadžifejzović za „Avaz“.

Prema njegovim riječima, problem je politički i znaju se krivci.

arijana-saracevic

Status Saračević-Helać na Facebooku   

- Krivicu snose nacionalne politike. Dvije ne žele da postoji ta televizija, a jedna ne zna šta bi s njom. Krivicu snose i menadžment i upravljačke strukture koje su čekale da im takva politika riješi probleme - dodaje Hadžifejzović.

Bivša direktorica Radio-televizije BiH Amila Omersoftić smatra da je problem dugotrajnije prirode.

amila-omersoftic

Omersoftić: Žrtva ranijih struktura

- Aktuelni menadžment je žrtva postupaka ranijih upravljačkih struktura. Našli su se u finansijskim problemima koje nisu oni uzrokovali, jer ne može se za jedan mandat TV kuća dovesti do ovakve situacije. Ako ne budemo imali Evropsko prvenstvo na BHRT-u, to će biti katastrofa - kaže Omersoftić.

Sačuvali dignitet

Novinarka FTV-a Arijana Saračević-Helać na svom Facebook profilu objavila je status o aktuelnom stanju u BHRT-u.   

- RTVBiH nikada nije prekinula program. Ni onog dana kada je bombardovana, ni kada su srušeni predajnici i kada smo ubijani i ranjavani... Sačuvali smo dignitet kuće, a vi danas najavljujete obustavu emitiranja. O, kako hrabro. Nadam se da ste prethodno možda podnijeli i poneku krivičnu prijavu protiv onih koji su doveli do kolapsa. Bravo Čoviću, Dodik, bravo upravo, sindikat... bravo, mi novinari - napisala je ona.

Jusko: BiH ne smije izgubiti svoj javni servis

BiH ne smije izgubiti svoj javni servis, izjavio je za BHRT ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko. On je kazao da će u ponedjeljak biti održan sastanak s predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije da bi dogovorili da se dio akumuliranih sredstava RAK-a prebaci BHRT-u i omogući TV prijenos Evropskog prvenstva u nogometu.

Novi zahtjevi Sindikata

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u zatražio je jučer od UO ovog medija prekid pružanja usluga entitetskim javnim servisima od 6. juna, ukoliko do tada ne izmire barem dio potraživanja da bi BHRT mogao platiti dio duga Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) i prava za prenošenje Evropskog nogometnog prvenstva.
Iz sindikata je saopćeno da će, ukoliko UO BHRT-a ne donese takvu odluku, poduzeti sve dozvoljene aktivnosti da zaštiti svoje članove.