VIJESTI

AMBASADOR UAE U BIH: Povećat ćemo broj direktnih letova, a to će značiti više turista i investitora

Saker Alraisija za "Avaz"

Autor:K. KEŠMER

3.6.2016

Narednih dana radit ćemo na uspostavljanju direktnih letova između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), što će povećati broj turista u vašoj zemlji, ali i broj investitora. Kazao je to u razgovoru za „Avaz“ novoimenovani ambasador ove bogate države u BiH Saker Naser Ahmed Abdulah Alraisija.

Ambasador Alraisija jučer je u zgradi Predsjedništva zvanično predao akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. On je Izetbegoviću tokom razgovora kazao da postoji velika zainteresiranost investitora iz ove zemlje za ulaganja u BiH, posebno u oblasti transporta, infrastrukture, telekomunikacija, metalne, prehrambene industrije...

Draga zemlja

- UAE imaju vrlo dobre odnose s BiH, koja je vrlo prijateljska i draga zemlja. UAE su bili prisutni u BiH od vremena rata, imali smo jaku ulogu u pomaganju našim prijateljima ovdje - kazao je na početku razgovora za „Avaz“ ambasador Alraisija.

Govoreći o prioritetima svog mandata u glavnom gradu BiH, navodi da će to biti nastavak jačanja bilateralnih odnosa dviju država.

- Moji naročiti prioriteti bit će jačanje investicija i povećanje broja turista koji dolaze iz moje zemlje. Kao što znate, veliki je broj naših građana koji dolaze u BiH, a u isto vrijeme tu je i dosta investitora, tako da nam je drago da smo do sada razvijali prijateljske odnose - istakao je ambasador.

Na pitanje kako unaprijediti odnose i povećati broj turista te investitora iz ove bogate arapske zemlje, Araisija odgovara da za to ima više načina.
 
- Jedan od njih je da se potpisuje više bilateralnih sporazuma između dvije države, poput onog o zračnoj komunikaciji, što znači omogućiti više direktnih letova - rekao je Araisija.

Prirodna bogatstva

On dalje navodi da u našoj državi postoji mnogo mogućnosti za investiranje.

- Ovo je resursima bogata zemlja. Naši investitori su zainteresirani za sve oblasti - od poljoprivrede, turizma, industrije, energetike - potcrtao je Araisija.

Govoreći o tome šta njihove građane privlači da dolaze u BiH, ističe da su to prirodna bogatstva poput vode, planina, klime.

- Što više turista dođe iz naše zemlje, to će našim investitorima dati priliku da shvate šta nedostaje BiH, odnosno u šta treba investirati - kazao je Araisija.

Planirani sastanci

Novoimenovani ambasador, nakon službenog sastanka s Izetbegovićem, očekuje sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom, s kojima će razgovarati o istim pitanjima.