NOGOMET

BAŽDAREVIĆ ZA "AVAZOV" PORTAL: Vaha je moj brat!

Selektor našeg nacionalnog tima uoči nastupa na Kirin Kupu

A. TIRO

1.6.2016

Selektor našeg nacionalnog tima Mehmed Baždarević se nalazi u Japanu gdje će naša reprezentacija učestvovati na Kirin Kupu. Bosna i Hercegovina će u petak igrati protiv Danske, ali i dalje top tema svih domaćih medija jeste prijateljski susret protiv Španije koji smo igrali u nedjelju kada smo poraženi 3:1.

Nonšanaltan početak

Selektor Baždarević je za "Avazov" portal rekao kako smo utakmicu sa aktuelnim prvacima Evrope počeli nonšalatno i pomalo neozbiljno.

- Špancima smo omogućili da nas stisnu na početku utakmice. U igru smo ušli prilično nonšalantno i svojim greškama i indolencijom smo im dozvolili da postignu dva gola i dođu do velike prednosti u ranoj fazi utakmice. Mi smo bili svjesni da nam mogu napraviti velike probleme, ali nisam mislio da ćemo im pomoći mi u tome - kazao je na početku razgovora Baždarević.

Posebno mu je drago i činjenica da mu je selektor Španije Vicente Del Bosque nakon utakmice čestitao i rekao kako je naša reprezentacija u drugom poluvremenu zaslužila neriješen rezultat zbog igre koju smo prikazali.

- Možemo biti zadovoljni igrom u drugom poluvremenu. Igrali smo srcem i otvoreno. Čak mi je nakon utakmice i selektor Španije Del Bosque čestitao na dobroj utakmice i rekao da smo trebali izjednačiti. Smatram da je treći koji smo primili u samo završnici nepotreban, ali sve u svemu možemo biti zadovoljni igrom u drugom dijelu - rekao je Baždarević.

Nakon utakmice sa Španijom Baždareivć je naglasio kako je posebno zadovoljan igrom novih igrača koji su pokazali da imaju kvalitet da igraju na najvišem nivou.

- Svi novi igrači su se dobro pokazali. Haris Duljević je vrlo dobro odigrao, dao nam je dinamiku, a posjeduje i veliki kvalitet, što je vrlo važno za njega. Sada samo mora ovako nastaviti - kazao je Baždarević.

Veliku nesmotrenost u finišu prvog dijela utakmice protiv Španije napravio je i Emir Spahić, najiskusniji naš igrač koji je napravio incident i zaradio crveni karton. Baždarević je kazao kako za njegov potez nema opravdanja, ali i naglasio kako nije najbolje vidio cijelu situaciju.

Nema opravdanja za potez Spahića

- Nema opravdanja za potez Emira Spahića. Igrač koji ima toliko iskustva i koji je do tog trenutka odigrao odličnu utakmicu, to mu zaista nije trebalo. O tome ćemo razgovarati, ali ono mu se nije smjelo desiti. Mislim da je tu bilo i provokacija i nekih starih aferima, ali šta je tu je - rekao je Baždarević.

Naš nacionalni tim se nalazi u Japanu gdje ćemo učestvovati na Kirin Kupu. Na ovom turniru pored naše selekcije učestvuje još i domaći Japan kojeg sa klupe predovdi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, Danska i Bugarska.

Baždarević je rekao kako ćemo na Kirin Kupu vidjeti mlade momke, željne igre u nacionalnom dresu.

- To će biti jedna ekipa koja će se boriti, trčati i igrati što bolje zna. Ja sam zvao te mlade momke jer želim graditi nešto za budućnost. Želim da se obrati pažnja na našu djecu, da se nagradi njihov rad - rekao je Baždarević.

Selektor je za kraj razgovora prokometarisao i izjave selektora Japana Vahida Halilhodžića koji je kritikovao čelne ljude NS BiH zbog činjenice da u našem timu na Kirin Kupu neće biti naših najboljih igrača. Baždarević je uputio velike pozdrave za "svog brata Vahu".

- Nisam puno ni upućen šta se sve pisalo oko te teme, ali ja mogu samo da naglasim kako je Vahid Halilhodžić moj brat. Međutim, svako se mora baviti svojom reprezentacijom i raditi posao kako najbolje zna - kratko je rekao Baždarević.