VIJESTI

Gard Hamilton se pridružio obilježavanju Svjetskog dana bijelih traka

Na prijedlog Instituta za istraživanje genocida

Fena

1.6.2016

Na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK), u saradnji s Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike te uz sponzorstvo odbornice u Skupština grada Hamiltona Marie Pearson, gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger uvrstio je Hamilton u obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka.

Na velikom gradskom, elektronskom semaforu ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona jučer je u znak sjećanja na žrtve Prijedora napisano "Mi podržavamo Svijetski dan bijelih traka”, saopćeno je iz IGK-a.

Direktor IGK-a Emir Ramić zahvalio je odbornicima Skupštine grada Hamiltona na podršci Danu bijelih traka i još jednom uputio protest protiv "anticivilizacijskog postupanja prijedorskog političkog establišmenta koji kontinuirano dehumanizira preživjele žrtve".

- Općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama genocida na bilo koji način odali počast za patnje kroz koje su prošli. Lokalne vlasti odbijaju javno priznati da su zločini počinjeni u Prijedoru, uprkos brojnim presudama međunarodnih i lokalnih sudova - ističe Ramić.

Od političkih, akademskih i pravnih pojedinačnih i kolektivnih subjekata u svijetu, IGK traži da učine hitne dodatne napore da se bezuslovno ispoštuje pravedna borba prijedorskih žrtava i svjedoka za sjećanje na istinu i pravdu bez kojih nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti svih građana Prijedora i BiH.