VIJESTI

Inauguracija italijansko-bh. programa u Zemaljskom muzeju BiH

Povodom 70. godišnjice Republike Italije

Fena

1.6.2016

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini, povodom 70. godišnjice Republike Italije, pokreće partnerski program Vrhovnog instituta za konzervaciju i restauraciju (ISCR) iz Rima i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine (ZMBiH), saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.                                                                 

Partnerski program bit će zvanično pokrenut danas ceremonijom inauguracije ZMBiH Centra za konzervaciju i restauraciju, praćenom otvaranjem zajedničke izložbe “Reliving the past: tradition and perspective” u Zemaljskom muzeju BiH.

Cilj je osnivanje u Zemaljskom muzeju BiH zasebnog centra za konzervaciju i restauraciju, jedinog u BiH. Kurseve obuke, restauratorske intervencije i opremu, obezbijedit će ISCR i njegovi stručnjaci, s posebnim fokusom na izvanredne zbirke metalnih predmeta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji će prisustvovat i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, kao i ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias, direktorica ISCR-ove Škole za visoko obrazovanje i studije Donatella Cavezzali te direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

Program finansira Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije u okviru bilateralnog Sporazuma o saradnji u domenu kulture, obrazovanja i sporta između Italije i Bosne i Hercegovine.

Prije ceremonije, ispred muzeja će nastupiti italijanska folklorna grupa zastavničara iz Gubija “Sbandieratori di Gubbio”.

Osnovana 1969., ta grupa je najpoznatija skupina za očuvanje i promociju drevne umjetnosti igara sa zastavama u Italiji, koje potiču iz srednjeg vijeka i tradicionalno se izvode tokom igara samostrijela “Palio della Balestra”u gradu Gubbio, u Regiji Umbria, svake godine u maju.

U više od 40 godina djelovanja, zastavničari su donijeli  svoju umjetnost i magiju na više od 1.400 izložbi u 38 zemalja širom svijeta.