VIJESTI

GRAĐANI U OPASNOSTI Klizište u banjalučkom naselju Česma prijeti kućama

Nadležni obećavaju sanaciju, a put se osipa

Redakcija

31.5.2016

Dio lokalnog puta u banjalučkom naselju Česma nestao je preko noći. Odron se širi, pa se Ulicom Zdravka Dejanovića saobraća samo jednom trakom.

Dok nadležni obećavaju sanaciju, put se osipa, pa su u opasnosti i okolne kuće. Toga se najviše plaši Milena Marić, čija je kuća tik do provalije.

- Ono ranije što se radilo sve se srušilo. A da li je opasno, pa vjerovatno da jeste jer kad bi saobraćaj išao putem, ovo bi se stalno sve više i više odronjavalo, a udaljenost od kuće nije velika - priča Milena.

Hitnu intevenciju nadležnih vlasti traži i njen komšija Marko Rajković. Zbog rapidnog propadanja puta, plaši se da će ostati odsječeni od grada. Predlaže izgradnju novog puta. Bolje je, kaže, da idu okolnim, ali sigurnijim pravcem.

- Evo sad ja i dole ovih 6-7 kuća gdje sam ja ne mogu proći, vidite gdje ostavljaju auta. Hitna pomoć, vatrogasci, kombajni - sad je sezona, ne mogu doći dole u polje da rade nešto - rekao je Marko.

Privremeno rješenje bi, smatraju mještani, bilo izgradnja novog potpornog zida uz Vrbas. Taj recept ranije nije bio uspješan, javlja banjalučka ATV.

Mještani se nadaju da do toga neće doći. Iz gradske uprave im poručuju da za sanaciju nemaju novca, ali, kako je u pitanju hitna situacija, nešto će se i naći.

- Morat ćemo napraviti neko privremeno rješenje, osigurati maksimalno saobraćaj, a do izrade projektne dokumentacije, to ćemo raditi po hitnom postupku - obećava Zoran Novaković, nečelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Banja Luka.

Za sanaciju velikog klizišta bit će potrebna velika suma novca. Koliko - u Gradskoj upravi će znati tek kada pripreme projekat. Dok se odron ne sanira, roditelji mališanima u Česmi zabranili su igru na opasnom putu.