GLOBUS

Lavrov zatražio od vlade u Kijevu da poštuje sporazum iz Minska

Šef ruske diplomatije tvrdi da zapadne zemlje vrše pritisak na Kijev

Fena

31.5.2016

Svaki potez na priznavanju samoproklamovanih narodnih republika Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini bio bi kontraproduktivan, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Takav čin ne bi doprinio provedbi sporazuma iz Minska koji ima za cilj miroljubivo rješenje sukoba u istočnoj Ukrajini - kazao je Lavrov.

- To bi dalo opravdanje Zapadu da prestane vršiti taj trenutni pritisak na Kijev - izjavio je šef ruske diplomatije u intervjuu za dnevne novine Komsomolskaja Pravda.

On je naglasio da Rusija ne planira okrenuti leđa pobunjenim ukrajinskim regijama, i da će ih podržati ne samo politički, nego i ekonomski i na humanitarnom polju.

Kako je kazao Lavrov, zapadne zemlje vrše pritisak na Kijev kako bi ga prinudile da poštuje sporazum iz Minska, iako to nisu objavile u javnosti.

Šef ruske diplomatije zatražio je od vlade u Kijevu da poštuje sporazum iz Minska.

Sporazum iz Minska, postignut u februaru prošle godine u prijestonici Bjelorusije između čelnika Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, predviđa poteze na okončanju sukoba u kome je poginulo više od 9.300 osoba i oko 22.000 ranjeno, podsjeć aganecija Xinhua.