VIJESTI

KREŠIĆ: BiH će davati podršku inicijativama na suzbijanju pojava radikaliziranja

Učešće na OESS-ovoj konferenciji u Berlinu

Fena

31.5.2016

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić predvodi bh. delegaciju na OESS-ovoj konferenciji u Berlinu o borbi protiv terorizma.

Obraćajući se na plenarnom zasjedanju OESS-ove Konferencije 2016 „Prevencija i borba protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi k terorizmu“, Krešić je istakao kako je Bosna i Hercegovina provela i trenutno provodi nekoliko projekata koje za cilj imaju jačanje svijesti od opasnosti nasilnog ekstremizma, jačanja sposobnosti kazneno-pravnog sistemaa za odgovor na terorističke prijetnje te uključivanje civilnoga društva u preventivne aktivnosti i deradikalizaciju.

- Nastojimo ojačati kapacitete vladinog sektora, ali i kapacitete civilnoga društva bez kojega nema učinkovite prevencije, a pogotovo nema uspješne deradikalizacije u društvu - kazao je Krešić.

On je istaknuo kako je Bosna i Hercegovina u provođenju Akcijskog plana i Protokola Vijeća Europe kojima se jača saradnja među članicama potpisinicama u ovoj oblasti stekla praktična iskustva kroz projekte “24/7 FTF Network” te VERLT koji su realizirani u BiH u saradnji s OESS-om, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Bosna i Hercegovina i dalje će, poručio je Krešić, davati podršku inicijativama koje su usmjerene na suzbijanju pojava radikaliziranja, a posebno kod mladih i djece te je na stajalištu da se veća pažnja treba dati izazovima finansiranja terorizma, zloporabe interneta u terorističke svrhe te ilegalnoj trgovini oružjem.

Dvodnevna OESS-ova konferencija 2016 „Prevencija i borba protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi k terorizmu“ održava se u Berlinu pod predsjedanjem Njemačke i na kojoj učestvuju delegacije iz 40-tak država i međunarodnih organizacija predvođene UN-om i OESS-om.