GLOBUS

TESLIĆ Održana konferencija glavnih tužilaca u BiH

Saopštenje VSTV-a

Onasa

31.5.2016

Nakon konferencije predsjednika sudova u BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) održalo je danas u Teslići i XII konferenciju glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovini, saopćio je VSTV.

Na konferenciji su razmotrena pitanja od značaja za rad tužilaštava u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, razgovarano je o izvještaju o radu tužilaštava u BiH u 2015. godini, predmetima korupcije u tužilaštvima, razlozima velikog broja donošenja naredbi o neprovođenju i obustavi istrage, kao i o uticaju postojeće organizacije tužilačkog sistema na efikasnost tužilaštava.

Glavni tužioci i gosti konferencije upoznati su i sa Projektom USAID Measure BiH koji se odnosi na Indeks efektivnosti pravosuđa u BiH.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je u uvodnom obraćanju naglasio da je zabilježen pomak u određenim aspektima rada tužilaštava, navodeći kao primjer smanjen broj neriješenih prijava kao i napredak u radu na predmetima ratnih zločina.

Također je naznačio da je ogroman teret na tužilaštvima od kojih se očekuje da rade više i bolje, te je izrazio uvjerenje da tužioci imaju dovoljno hrabrosti i odlučnosti da odgovore na zadatke koji su pred njima.

Tegeltija je pozvao tužioce da u postojećem zakonskom okviru efikasnije usmjere resurse kako bi doveli do očekivanih rezultata posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Konferenciji su, osim glavnih tužilaca iz Bosne i Hercegovine, prisustvovali članovi VSTV-a BiH, predstavnici strukovnih organizacija, te gosti iz međunarodnih organizacija.