VIJESTI

JAHORINA Počela ministarska konferencija o graničnoj sigurnosti

Dvodnevni skup

Srna

31.5.2016

Godišnja ministarska konferencija o saradnji u oblasti granične sigurnosti u jugoistočnoj Evropi počela je danas na Jahorini. 

Ministri i direktori graničnih policija regiona razmotriće na ovom dvodnevnom skupu rezultate programa granične sigurnosti u protekle četiri godine Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), razgovarati o problemu migracija i borbi protiv trgovine ljudima, te novom četvorogodišnjem planu rada. 

Ministri će potpisati multilateralni sporazum o organizovanju zajedničkih letova za povratak stranaca, sporazum o Platformi zajedničkog upravljanja podacima za izradu regionalnog sistema ranog upozoravanja i analize rizika, te jahorinsku deklaraciju u kojoj se definišu prioriteti budućeg djelovanja i saradnje. 

Učesnicima konferencije obratili su se na početku ministar sigurnostiBiH Dragan Mektić i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Davidi. 

Sutra, drugog dana konferencije, planirano je održavanje sesija i usvajanje zaključaka, te potpisivanje Jahorinske deklaracije. 

Konferenciju, koja se održava u hotelu "Termag", organizuju Ministarstvo sigurnosti BiH i DCAF.