VIJESTI

DEN HAAG Odbijen Karadžićev zahtjev za privremeno puštanje

Zbog neispunjavanja uslova

Onasa

31.5.2016

Sud u Haagu odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića da bude pušten na privremenu slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu njegovom mlađem bratu, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Theodor Meron, predsjednik Mehanizima za međunarodne tribunale – instutucije osnovane da završi rad Haškog tribunala – odbio je Karadžićev zahtjev da bude pušten na privremenu slobodu kazavši da za to nisu ispunjeni uslovi.

Meron je u odluci naveo da je Karadžić za zahtjevu izrazio namjeru da živi na području Republike Srpske, a da garancije da optuženi neće pobjeći je poslala samo Srbija, a ne Republika Srpska ili BiH.

"Rizik odobravanja privremene slobode je veći u slučajevima kada je donesena prvostepena presuda, u odnosu na period kada je suđenje tek u toku.

Karadžić je već osuđen na 40 godina i ostaje mu još dugo vremena da odsluži kaznu, ukoliko presuda bude potvrđena. Takva situacija predstavlja veliki poticaj za bjekstvo“, naveo je Meron u odluci.

Uz to, kako je naveo Meron, činjenica da je Karadžić bio u bjekstvu preko deset godina također je uzeta u obzir pri donošenju odluke.

Karadžić je također 22. aprila zatražio od Suda u Haagu da bude pušten na privremenu slobodu, sve dok se ne odluči o žalbi koju će on uložiti na presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora.

Sudija Meron je odbio ovaj zahtjev iz istih razloga.

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.