SARAJEVO

Članovi Vlade KS razgovarali s predstavnicima 11 sindikalnih organizacija

Kolektivna pregovaranja

Fena

31.5.2016

Povodom početka kolektivnog pregovaranja i pitanja reprezentativnosti sindikata koji će učestvovati u pregovorima, danas je održan sastanak članova Vlade Kantona Sarajevo i sindikalnih organizacija u KS-u.

Sastanku su prisustvovali premijer KS Elmedin Konaković, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović,  ministar pravde i uprave Mario Nenadić, te predstavnici 11 sindikalnih organizacija sa sjedištem u KS-u.

- Resorno kantonalno ministarstvo trenutno provodi postupak odlučivanja koji je sindikat reprezentativan, a smatrali smo da je bilo neophodno da se prethodno sastanemo sa svim sindikatima i riješiti dileme koje imamo u tom postupku - obrazložila je Dautbegović.

Članovi Vlade su informisali predstavnike sindikata da je u postupku i donošenje kantonalnog zakona o radu, a namjera je da u socijalnom dijalogu učestvuju i sindikati.

Kanton Sarajevo je dužan da u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Federalnog zakona o radu, donese svoje propise i uskladi ih s ovim zakonom.

- Trenutno čekamo da stupi na snagu opći kolektivni ugovor da bismo pristupili kolektivnom pregovaranju s reprezentativnim sindikatima po granama koje zastupaju - istakla je Dautbegović.

Predsjednik UO Sindikata policije KS i član Kantonalnog odbora saveza samostalnog sindikata BiH za KS Mirza Hadžiabdić je kazao da ovaj sindikat podržava ovakav način vođenja socijalnog dijaloga Vlade KS, a podršku u pregovorima dao je i Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U KS-u je registrirano više od 2.200 udruženja građana među koje spadaju i sindikati, a to značajno doprinosi složenom stanju u ovoj oblasti.

- Imamo nesuglasice između sindikata koji zastupaju državnu službu, obrazovanje i na ovom sastanku smo pokušali razjasniti ta pitanja kako bismo imali jasan stav prema FBiH kao i prema sindikatima, ali i oni prema nama, jer je važno s kim krećemo u pregovore o granskim kolektivnim ugovorima. Prema važećem zakonu to su reprezentativni sindikati, a oni su dužni uključiti u pregovore i druge sindikate sa manje članova koji su registrirani, a nisu reprezentativni – rekao je Nenadić.

Konaković je naglasio da Vlada nema namjeru osporiti pravo reprezentativnosti niti jednom sindikatu, jer su u fokusu njenog interesovanja prava uposlenika, a ne pojedinačni interesi sindikata, te istakao da je Vlada spremna početi pregovore odmah, ali oni moraju biti po zakonu..

Stav članova Vlade je i da će raditi strpljivo, a ne pod pritiscima sindikata, jer pritisci samo mogu usporiti te procese, saopćeno je iz Press službe KS.