VIJESTI

NOVAKOVIĆ: UO BHRT-a donio odluku kada je stvar došla do kraja

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije PD PSBiH

Fena

31.5.2016

Upravni odbor BHRT-a odlukom da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa vrši na izvjestan način pritisak na parlament, s jedne strane, a s druge pokušava da opravda svoj nerad u prethodnih nekoliko godina, i svoj ali i menadžmenta - kazao je predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković.

- Upravni odbor je mnogo puta do sada imao priliku da donese ključne odluke, posebno kad se radi o sistemu naplate taksi koji bi pretpostavljam spasio ovu situaciju da je bio efikasniji. Ali on to nije uradio, i tek se sada kada je stvar došla do kraja, donosi ovakva odluka - naglasio je.

Mišljenja je da je "posebno problematično to što je dug druga dva javna servisa veći od 20 miliona KM".

- U okviru sistema nije pronađeno rješenje ili ako već nije pronađeno Upravni odbor nije tužio druga dva servisa jer se radi jednostavno o takvom dugu koji gasi BHRT. Nažalost, ništa se od toga nije desilo - kazao je Novaković.

Istakao je da je "informiran da postoji neka tužba prema Federalnoj televiziji, ali se i dalje pružaju usluge i pišu računi prema toj televiziji, iako oni ništa ne plaćaju".

- Jednostavno, imamo situaciju u kojoj se vrlo teško može doći do brzih rješenja. Zakon koji su predložile neke kolege, koji će biti na Komisiji, a koji govori o fondu, posebno fondu i naplati putem poreza je veoma komplikovan. To uzima dugo vremena, puno energije, posebno jer je izborna godina i u izbornoj godini se rijetko koja vlada usuđuje uvoditi nove poreze, tako da njegove šanse da dobije podršku su veoma male, a to je jedan od uslova Upravnog odbora - kazao je Novaković.

Naglasio je da je "Upravni odbor i menadžment doveo i sve ostale u veoma tešku situaciju, a sada ovako vrši pritisak na rješavanje problema u nekih 30-ak dana što je nerealno".

Novaković je potvrdio da je sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije PSBiH zakazana za 13. juni te da se na toj sjednici nalazi "prijedlog zakona o finansiranju RTV sistema, odnosno naplate takse kroz uvođenje poreza".

- Sigurno će u okviru te tačke biti i rasprava o sadašnjem stanju, o čemu smo nekoliko puta raspravljali, ali i o novonastaloj situaciji poslije odluke Upravnog odbora - kazao je Novaković.

Upravni odbor BHRT-a je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa.

U saopćenju Upravnog odbora javnog televizijskog emitera je navedeno da je odluka direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.