VIJESTI

VLADA KANTONA SARAJEVO Donesene Smjernice ekonomske i fiskalne politike KS za period 2017-2019. godine

Vanredna sjednica

Fena

31.5.2016

Vlada Kantona Sarajevo danas je na vanrednoj sjednici donijela Smjernice ekonomske i fiskalne politike KS za period 2017-2019. godine. Donošenje ovog dokumenta je obaveza propisana Zakonom o budžetima Federacije BiH.

Između ostalog, ovim dokumentom su za 2017. godinu predviđeni ukupni planirani prihodi u Kantonu Sarajevo u iznosu od 651.614.000 KM, a koji su za 6,41 posto manji u odnosu na budžet KS za ovu godinu.

Razlog za ovo smanjenje je što se u budžetu KS za ovu godinu očekuju kreditna sredstva u ukupnom iznosu od 20.000.000 KM, ali i to da u ovom momentu nije poznato da li će se Kanton Sarajevo kreditno zaduživati u narednoj godini.

S druge strane, javni dug trenutno u KS-u iznosi 201.970.311,60 KM. Naglašeno je i da se postojeći krediti uredno otplaćuju, u skladu sa zaključenim ugovorima i otplatnim planovima. Za planirane kredite izvršena je procjena obaveza za servisiranje u navedenom periodu.

U skladu sa članom 7. Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, KS planira dugoročna zaduženja, tako da u 2017. godini obaveze za servisiranje duga iznose 8,38 posto, za 2018. godinu 6,86 posto i 2019. godinu 6,38 posto od dozvoljenih 10 posto.

U ovom dokumentu je također istaknuto da Vlada KS u posljednje vrijeme intenzivno poduzima niz mjera koje doprinose funkcionisanju uspostavljenog sistema u okviru realnih mogućnosti.

Prije svega, kontinuirano se provode mjere racionalnog trošenja budžetskih sredstva, jačaju organi kantonalnih inspekcija, poduzimaju sve aktivnosti na omogućavanju povoljne poslovne klime, provodi veća kontrola korištenja i naplate sredstava po osnovu korištenja prirodnih resursa na području KS.

U isto vrijeme, na snazi je i moratorij na zapošljavanja koja nemaju ekonomsku opravdanost, čini se sve na unapređenju efikasnosti poslovanja komunalne privrede, kontoinuirano vrši kontrola isplate plaća i naknada, kao i rada u komisijama i prekovremenog rada zaposlenika, optimizira i uvodi veća transparentnost javnih nabavki te odvajaju sredstva za izmirivanje dugovanja po osnovu izvršnih sudskih rješenja iz ranijih godina. Kompletan dokument bit će objavljen na web stranici Ministarstva finansija KS.

Vlada je dala i saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Pravila Javne ustanove Centar za kulturu KS. Upravni odbor ove javne ustanove predložio je ovakvu odluku kako bi se uslovi za izbor i imenovanje direktora ove ustanove usaglasili sa izmijenjenim odredbama Zakona o pozorišnoj djelatnosti i precizirale vrste visoke stručne spreme iz djelatnosti ove ustanove, kako bi se omogućilo prijavljivanje većeg broja kvalitetnih kadrova na raspisani javni konkurs.

Također je precizirano da rukovodioci organizacionih jedinica i službi zasnivaju radni odnos na osnovu javnog konkursa ugovorom o radu na period od četiri godine, saopćeno je iz Press službe KS.