GLOBUS

Protunapad ISIL-a na iračke vojne snage u Faludži

Velike borbe oko grada koji je pod kontrolom terorista već dvije godine

Fena

31.5.2016

Pripadnici ISIL-a u zoru su pokrenuli protunapad na iračke vojne snage koje se probijaju u Faludžu, prenose svjetske agencije.

Protunapad ISIL-a dogodio se dan nakon što je iračka vojska ušla u južno predgrađe Nuaimiyu, izjavili su vojni dužnosnici. Vojska je porazila napadače, no pretrpjela je gubitke, tvrde izvori.

Humanitarni djelatnici sve su zabrinutiji za sigurnost 50.000 civila zatočenih u Faludži. Izvještaji govore o velikoj gladi i ubistvima zbog odbijanja borbe na strani ISIL-a.

Iračka vojska pozvala je stanovnike da napuste grad ili ostanu u zatvorenom, no ISIL sprječava njihov bijeg.

Jan Egeland, glavni sekretar Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC) upozorio je da bi se u Faludži mogla dogoditi "humanitarna katastrofa".  NRC izvještava kako stanovnici Faludže žive u strašnim uvjetima, u nestašici hrane,  pitke vode i lijekova, uzrokovanu višemjesečnom opsadom.

Borci ISIL-a drže nekoliko stotina porodica kao "žive štitove", prenose agencije.

ISIL je osvojio Faludžu u januaru  2014., što je predstavilo ključan trenutak u usponu ove sunitske džihadističke grupe čiji je cilj proglašenje kalifata u Iraku i Siriji. Osim Mosula, to je drugi veliki grad kojeg ISIL drži u Iraku.