UNSKO-SANSKI KANTON

Doktori iz Tuzle do kraja godine pregledat će 3.000 Bišćana

Centar za srce BH i u Bihaću

Autor:M. D.

1.6.2016

Grad Bihać bit će prva lokalna zajednica u našoj zemlji u kojoj će se realizirati pilot-projekt prevencije kardiovaskularnih oboljenja građana srednje životne dobi. Ovaj izuzetno važan projekt realizirat će Centar za srce BH iz Tuzle u sklopu projekta IPA fondova i Evropske unije. 

Učešće Grada Bihaća u projektu jučer je potvrdio i gradonačelnik Emdžad Galijašević tokom susreta s direktorom Centra Emirom Kabilom. 

- Ovo je izuzetno važan projekt, ne samo za građane Bihaća nego i cijele BiH, jer je smrtnost od ovih oboljenja, gledajući cijelu Evropu, najveća baš u našoj zemlji. Zato velika zahvala gradonačelniku i Gradskoj upravi, koji su prepoznali važnost projekta u prevenciji oboljenja. Očekujem da ćemo do kraja ove godine izvršiti dijagnostičke preglede za skoro 3.000 građana Bihaća - kazao je Kabil.
 
Galijašević je kazao da Gradska uprava nije imala dileme treba li se priključiti projektu. 

- Grad će sufinansirati pregled u Centru za srce BH u Bihaću sa 20 KM, a ostatak će platiti Centar tako da će naši sugrađani imati besplatan dijagnostički pregled - istaknuo je Galijašević. 

Prvi pregledi u julu

Prema jučerašnjem dogovoru, prvi pregledi osoba starijih od 45 godina realizirat će se početkom jula u Centru za srce BH u Bihaću. Sedmično će iz Tuzle u Bihać doći tri do četiri doktora. Imena svih građana koji se prijave za kontrolu, bit će usaglašena s udruženjima penzionera, boračke populacije, oboljelih od karcinoma, dijabetesa...