VIJESTI

Mostar obilježio Dan bijelih traka

U organizaciji udruženja građana i Unije studenata

M. H.

31.5.2016

U organizaciji mostarskih udruženja građana "Sinovi Mahale", "Brankovac" , "Nova snaga" i "Zalik" te Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" danas je i u gradu na Neretvi obilježen Dan bijelih traka, u znak sjećanja na stradanje nerspskih civila u Prijedoru 1992. godine.

Tako su aktivisti ovih udruženja na trgu Musala dijelili bijele trake građanima, koji su na taj simbolični način odali počast nastradalim Prijedorčanima.

Također obilježavanju se pridružio i Klub skakača u vodu "Mostari", pa je tako u 12 sati član ovog kluba Adis Boškailo, izveo simboličan skok sa Starog mosta u Neretvu. Tom prilikom Boškailo je oko ruke nosio bijelu traku.

skok-1

Obilježavanju se pridružio i Klub skakača u vodu "Mostari"

- U Prijedoru je ubijeno 3.100 ljudi, među kojima je i 102 djece. Simbolično smo na ovaj način dali znak sjećanja da se ne zaboravi a moramo oprostiti jer nama je i dalje zajedno živjeti i stvarati  bolje uslove za život u BiH i Mostaru, no zločinci trebaju odgovarati pred licem pravde - kazao je Dževad Pašić, predsjednik Udruženja građana "Sinovi Mahale".

dzevad-pasic

Pašić:Moramo oprostiti

Iz navedenih udruženja podsjećaju da simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru, a kasnije i u nekim drugim mjestima, izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježe svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

- Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata sa teritorije općine Prijedor-navode iz mostarskih udruženja.