VIJESTI

RAMIĆ-ČATAK: Nema bezopasnog kontakta s duhanskim dimom

Akcija ''Smeta mi'' održana na Trgu djece Sarajeva

Fena

31.5.2016

 Akcijom ''Smeta mi'' danas je na Trgu djece Sarajeva ukazano na štetnost duhanskog dima, za pušače i one koji borave s njima.

Ovogodišnji Međunarodni dan bez duhanskog dima, 31. maj, posvećen je neutralnom pakovanju duhanskih proizvoda koje predstavlja značajnu i efektivnu mjeru prevencije i smanjenja pušenja.

Događaj u Sarajevu organiziralo je Udruženje PROI koje je napravilo uličnu akciju u okviru koje je postavljena izložba fotografija nastalih u fotokampanji #smetaMi.

Osim akcije na otvorenom održan je i forum ''Zaštita zdravlja stanovništva od izlaganja duhanskom dimu-izazovi i perspektive u BiH'' koji je za cilj imao uspostavljanje stručnog dijaloga i dugoročne saradnje u pružanju podrške institucijama vlasti u ispunjavanju obaveza u skladu s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije.

Uime Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Aida Ramić- Čatak poručila je da nema bezopasnog kontakta s duhanskim dimom.

- Veći je problem aktivno pušenje, ali svakako imaju posljedice i osobe koje su nevoljno izložene pasivnom pušenju - navela je Ramić- Čatak.

Istakla je da je prisutan i treći oblik pušenja, koji je predmat istraživanja  država širom svijeta, a to je da se toksične komponente duhanskog dima dugo zadržavaju u prostorijama u kojima se puši.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. maj Svjetskim danom bez duhanskog dima radi jačanja svijesti o štetnosti pušenja kao glavnog faktora rizika za nastanak niza bolesti i prijevremenog umiranja.

Duhanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine, dovodi do ovisnosti, povećava rizik nastanka bolesti srca, srčanog i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.