VIJESTI

SUD BiH Novi fijasko na suđenju Oriću, kontradiktorne izjave svjedoka

Nastavljen proces protiv heroju odbrane Srebrenice

M. AŠČIĆ

31.5.2016

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Naseru Oriću, ratnom heroju odbrane Srebrenice kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je skupa s bivšim pripadnikom ARBiH Sabahudinom Muhićem počinio ratni zločine na području ove općine u julu 1992.godine.

Prema optužnici, oni se terete da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Danas su saslušana nova dva svjedoka optužbe Radmila Nikolić i Asim Mehić. I dok je svjedočenje Nikolić, kojoj je ubijeni Milutin Milošević bio stric okarakterisano krajnje kontradiktornim, svjedočenje Mehića išlo je u potpunosti u prilog Orićeve odbrane jer je njegovim svjedočenjem ponovo raskrinkano lažno svjedočenje zaštićenog svjedoka 01.

Nikolić je danas ispričala u Sudu BiH da je posljednji put strica Milutina vidjela 29. maja 1992. godine kada je otišao za Kravice, a da je kasnije toga dana saznala da je on zarobljen ,

Ova svjedokinja je ispričala da je njena porodica nakon toga, dovikivale komšije muslimane u selu Sandići ali i Lolićima da oslobode Milutina, ali da se dan kasnije,  s druge strane oglasila nepoznata osoba koja je na megafonu tvrdila: "Mulitin je živ, dođite odvedite ga, nećemo ga ubiti, ali ubit će ga Naser i Muhić. Ako ne ubiju njega ubit će drugog Miloševića".

Pojasnila je da dovikivanje trajalo cijeli dan, a da su kasnije saznali da je Milutin ubijen i zakopan.

Ova svjedokinja danas je bila dosta nejasna u svom svjedočenju, zbog čega je u više navrata morao inrtervenirati  i sudija Šaban Maksumić.

No, Orićeva odbrana, s advokaticom Lejlom Čović na čelu, kako bi osporila današnji iskaz Nikolićeve dostavila je Sudu njeno saslušanje od 8. oktobra 2009. godine koji je ona dala u policijskoj stanici u Bratuncu. U tom iskazu Nikolić nikada nije spomenila ni Orića ni Muhića, pa je odbranu pitalo zašto je to uradila danas i kako je moguće da se tek danas sjetila nekih stvari.

- Ja samo znam da sam čula da je Mulutin u sigurnim rukama i da kažu, ali ubit ć ga Naser i Muhić – rekla je Nikolić.

Na insistiranje Orićeve odbrana zašto je to rekla danas, a ne i u ranijim iskazima, nije imala odgovor, tvrdeći da nije znala šta je potipisala i da je to isto govorila policiji, a da ne zna zbog čega oni to nisu zabilježili. Ova svjedokinja je u više navrata samo spominjala megafon, zbog čega je rekaova i sudina Maksumić tražeći pojašnjenje.

Zanimljivo je da je ova svjedokinja u iskazu 2009.godine, u kojem nikada nije spominjala niti da je vidjela nit čula Orića, niti da je bilo bilo kakvog dovikivanja dviju zaraćenih strana izjavila da joj je jedna žena iz sela Sandići koja je bila muslimanka ispriča da je Mulutina ubio izvjesni Medo Omerović.

Prema tom iskazu, Milutina je u svojoj kući sakrio Meho Omerović koji ga je liječio, ali da je Medo Omerović koji je nekoliko dana prije izgubio sina to saznao i došao u kuću i ubio Milutina pucavši mu u čelo.

Danas to nije spomenula, ali je navela da je misli  da je tu bio i Orić i Muhić, iako ih nigdje u istrazi nije spominjala. Kazala je da se toga dana tek sjetila, što je ocijenjeno krajenje kontradiktornim. Ova svjedokinja je također na pitanje sudija Maksumića odgovorila da je izjavu policiji davala u prisustvu brata Gavre, majke i sina, a tokom ispitivanja tužioca da je je bila s majkom i sinom.

- Prvo ste rekli majka i dijete, a sada kaže da je bio i stric Gavro, pa šta je od ovoga tačno – pitao je sudja Maksumić, ali nije dobio odgovor.

Drugi svjedok optužbe Asim Mehić, inače svjedok optužbe, ustvari svjedočio je u koristi odbrane. On je ispričao da je kao mještanin sela Lolići, 15 dana od napada na selo koje je odbranjeno pronašoa skupa s mještanima tijelo Mulutina Miloševića pored rijeke i da je bio svezan žicom za drvo. Ali pojasnio je da ne zna ko ga je ubio i da je na njegovom tijelu bila samo jedna rana i to na čelu.

Ovaj iskaz odbrani je važan, a što je pitala i Čović jer je zaštićeni svjedok O1, na čijem iskazu je i zasnovana optužnica, tvrdio da je Milošević ubijen rafalima po cijelom tijelu, što je Mehić negirao kazavši dda to nije vidio, niti da zna ko je Miloševića ubio.

On je na pitanje odbrane potvrdio da je u vrijeme napada na Loliće bio civil i da je tek 15. juna 1992. godine bio vojno angažovan i da u vrijeme napada nije bio komandir. I ovim je iskazom srušen iskaz zaštićenog svjedoka koji je  tvrdio da je u vrijeme napada na Loliće Mehić bio komandir u čijoj je bio jedinici.

Ovaj svjedok danas je na pitanje Čović također rekao da u vrijeme odbrane sela nisu učestovali borci iz Srebrenice jer je bilo nemoguće da budu na tom lokalitetu koji su držali srpske snage. No zaštićeni svjedok O1, u svojim iskazima ranijim, kazao je da su vojnici u selu bili već u 11 sati

- Nikada nismo vidjeli nikoga iz Srebrenice. Orića tada nisam ni znao. Vidio sam ga tek 1993.godine, ali ga Lolićima nikada nisam vidio – rekao je Mehić.