BIH

ATRAKCIJE: I Bosanci žele na brod od milijardu dolara

U septembru krstarenje najvećim kruzerom na svijetu

E. MASLO

31.5.2016

I turisti iz BiH zainteresirani su za nevjerovatnu svjetsku turističku atrakciju, najveći brod na svijetu „Harmony of the Seas“. Ovo su nam potvrdili iz turističke agencije „Centrotours“, koja u svojoj ponudi ima aranžman za krstarenje u periodu od 3. do 11. septembra. Kako nam je rekla Jasmina Delalić, voditeljica poslovnice „Centrotours-Ferhadija“, ovo je prvi put da se radi grupni polazak iz BiH na ovakvu vrstu broda.

Jedinstvena prilika

- Čim smo objavili ponudu na stranici, rasprodali smo šest kabina. Nije baš jeftino, jer ovdje nije toliko bitna destinacija, iako su u pitanju prelijepi gradovi koji se posjećuju, već brod. Očekujemo da ćemo ubrzo rasprodati sve aranžmane jer brod krstari prvi put vodama Mediterana, krajem oktobra odlazi na Karibe i mislim da se neće ni vraćati u Mediteran. Ovo je jedinstvena prilika za sve ljubitelje krstarenja da dožive ovu vrstu putovanja na luksuznom brodu – kazala je Delalić.

Najjeftiniji aranžman na najudobnijem i najatraktivnijem brodu na svijetu košta 3.599 KM. To je cijena za smještaj u vanjskoj kabini s pogledom na Central Park koji se nalazi dužinom broda, a u parku je zasađeno 12.000 prirodnih stabala. Najviša cijena za vanjsku kabinu s pogledom na more je 4.799 KM.

tobogani-harmony

Mnoštvo sadržaja: Tobogani, bazeni...

- U cijenu je uračunat i prijevoz najluksuznijim „Centrotrans“ autobusom na relaciji Sarajevo – Dubrovnik - Sarajevo. Iz Hrvatske letimo do Barcelone, gdje se noći u hotelu s četiri zvjezdice, a idući dan je razgledanje ovog grada i nakon toga 4. septembra slijedi ukrcavanje u najveći brod na svijetu. Tura je veoma lijepa i zanimljiva: ide se u Palma de Majorku, Napulj, Rim, Firencu, Marsej i Barcelonu. Ključno je da će s našom grupom biti vodič iz BiH i izleti će se raditi na našem jeziku – rekla je Delalić.

Konekcija na moru

„Harmony of the Seas“ može primiti 6.410 putnika, ima 16 paluba, 5.479 soba za goste i 2.747 kabina. Dug je 362,15 metara. Izgradnja ovog megakruzera koštala je milijardu i 350 miliona dolara, a prvu plovidbu imao je u aprilu ove godine.

Ima brojne sadržaje - tobogane na više spratova, robotske barmene, ručno napravljeni ringlšpil, 23 bazena, od kojih je jedan s vještačkim valovima za ljubitelje surfanja, klizališta, teatar sa 1.400 sjedišta... Kruzer, također, ima najbržu internetsku konekciju na moru. Za sigurnost plovidbe, svježe obroke, zabavu i animacije brinu čak 2.394 člana posade.