VIJESTI

ISTRAŽUJEMO Zašto divljaju cijene voća i povrća u BiH?

Poljoprivrednici tvrde da je skupoća posljedica suše

Autor:R. HAJDAREVIĆ

31.5.2016

Iako je sezona povrća i voća uzgojenog u domaćim baštama sve bliže, svaki odlazak na pijacu ili u trgovinu predstavlja prilično traumatično iskustvo za sve obične građane. Grožđe 7-8 KM, trešnje 5 ili 6 KM, jagode od 3 do 5 KM, mladi krompir 1,30 KM... Što je previše, previše je. Zašto u BiH divljaju cijene voća i povrća?

- Loše vrijeme u aprilu i maju bilo je uzrok kasnije sjetve i zato su cijene visoke - kaže Sead Jeleč, magistar agronomije i sekretar Udruženja poljoprivrednika KS, za naš list.

Igra trgovaca

Narednih dana cijene bi trebale padati, ali i dalje su mnogo više nego što je to bio slučaj prošlih godina, tvrdi on.

- Ako ne dođe do smanjenja, možda ćemo svjedočiti nekoj „igri“ trgovaca ili tržnica naveliko koje otkupljuju robu od poljoprivrednika u Hercegovini. Inače, u ovo doba jagode ne bi trebale biti skuplje od 2 KM, a cijena krompira manja od 1 KM, koliko sada košta – kaže Jeleč, koji ukazuje na mogući loš scenarij.

mehmedalija-rapa-an

Rapa: Penzionerima je najteže

- Imali smo kasnu sjetvu i, ako se desi da imamo sušu tokom ljetnog perioda, to će biti katastrofa koja će automatski dovesti do povećanja cijena.

Penzioneri su posebna kategorija u ovoj priči. Mizerne penzije koje primaju, u kombinaciji s astronomskim cijenama, kreiraju ne baš ohrabrujuću sliku.

- Prije dva dana gledao sam kad je jedan penzioner kupio, bukvalno, jednu glavicu bijelog luka. To dovoljno govori o situaciji u kojoj se nalazimo. Zbog ovakvih cijena, za veliku većinu penzionera kupovina trešanja ili jagoda predstavlja misaonu imenicu. Čak i ako se usude kupiti nešto, u pitanju su veoma male količine, tek toliko da ne ostanu željni toga - kaže Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

nerimana-ramadanovic

Ramadanović: Značaj sezonskog voća 

Veoma visoke cijena voća i povrća koje pogađaju skoro sve kategorije stanovništva direktno se odražavaju i na (ne)kvalitet ishrane.

Nutricionista Nerimana Ramadanović naglašava značaj konzumiranja sezonskog voća i povrća.

Važnost u ishrani

- Poželjno je da ishrana bude raznovrsna i da konzumirano sezonsko voće i povrće. Posebno se tu misli na voće i povrće koje je crvene i narandžaste boje, zato što obiluje sastojcima bitnim za svaki organizam, a kojih nema u ostalom voću i povrću: vitamin A, beta-karoten, željezo, mangan i druge tvari. Naravno, uvijek se može kupiti neko drugo voće, ali ono nema toliku hranjivost – kaže Ramadanović.

Malo suše, malo poplave, snijeg u maju i nebriga države koja nedovoljnim poticajima poljoprivrednicima otežava život i rad. Sve su to elementi koji su utjecali na to da na pijacama svjedočimo astronomskim cijenama. Koje će, vjerovatno, potrajati.

Standard raste, ali ne i penzije

Iako se životni standard u našoj zemlji povećao, već 2,5 godine penzioneri u našoj zemlji nisu obradovani bilo kakvim povećanjem penzije. Zato i ne čudi da su po pijacama sve češće kako bi samo razgledali.

- Troškovi se stalno povećavaju, a penzije ostaju na istom nivou. BDP je u prošloj godini rastao 3 posto, ali penzije nisu povećane ni za jednu KM. Sve manje smo u mogućnosti da sebi priuštimo nešto što je drugima normalno – kaže Rapa.