GLOBUS

STRAH I TREPET ZA ISIL: Žena komanduje vojskom od 15 hiljada vojnika koja je krenula na teroriste

Velika ofanziva protiv militanata

(Al. Ti.)

31.5.2016

Napade na prijestolnicu ISIL-a, Raku, predvodi jedna žena. Njeno ime je Rojda Felat i opasnoj misiji koja je počela prije nekoliko dana, komanduje vojskom od 15.000 naoružanih muškaraca.

Rojda je komandant Sirijskih demokratskih jedinica (SDF) koji čine udružene snaga Kurda i sirijskih pobunjenika koji se bore protiv ISIL-a.

Obuku za SDF, koja danas broji oko 15,000 boraca obezbijedili su SAD i njihovi partneri. Rojda je na čelu jedinice već tri godine, a kako kaže, njen cilj je da oslobodi Siriju od ugnjetavanja ISIL-a, prenosi Blic.

- Brigada za oslobođenje Rake i kombinovana operativna jedinica (CJTF) pratiće SDF u operaciji oslobođenja grada. Kampanja ima za cilj odbijanje terorističkih napada i obezbjeđivanje sigurnosti naših ljudi - rekla je Rojda za britanski list Independent.

Radikalnog komnadanata Rojdu Felat inspirisali su Bizmark i Napoleon, ali i Arin Merkin, žena koja je raznijela sebe u vazduh samo da ne bi pala u ruke džihadista tokom odbrane kurdskog grada Kobana 2014. godine.

Njen osnovni cilj jeste borba protiv ISlL-a, ali Rojda se ne bori samo protiv teorizma. Njena borba usmjerana je i na poboljšanje statusa žena i njihova prava.

- Moj cilj je da oslobodim kurdske žene i žene u Siriji od stega tradicionalnog društva, ali i da oslobodim cijelu Siriju od terorizma i tiranije. Moji ciljevi su i moja motivacija i pomažu mi da prevaziđem sve prepreke. Žene nisu slabe, one igraju jako važu ulogu u formiranju jednog društva - kaže Rojda.