VIJESTI

JUSKO: Nećemo dozvoliti gašenje državne TV!

Državni ministar o odluci BHRT-a da 30. juna prekine rad

A.Nu.-S.D.

31.5.2016

Pišu: A. NUHANOVIĆ - S. DEGIRMENDŽIĆ

Radio-televizija Bosne i Hercegovine od 30. juna prekinut će produkciju i emitiranje programa, odlučio je Upravni odbor (UO) BHRT-a na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu. Šokantna odluka je, kako su rekli, posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM, i to Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.

Nemar bivših vlasti

Esad Gotovuša, predsjedavajući UO BHRT-a, u izjavi za "Avaz" kazao je da je drugi razlog ovakve odluke taj što još nije riješeno pitanje stabilnog finansiranja javnih emitera. On je naglasio da Parlament BiH nije pokazao dovoljno sluha za probleme BHRT-a, a ne isključuje od odgovornosti ni UO BHRT-a.

esad-gotovusa

Gotovuša: Veliki dugovi

Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH, za „Avaz" je kazao da treba učiniti sve kako bi državna televizija nastavila s emitiranjem programa. Istakao je da je stanje u BHRT-u rezultat dugogodišnjeg nemara svih institucija i organa nadležnih za stvaranje uvjeta i provedbu zakona i propisa u nesmetanom funkcioniranju državne televizije.

No, kazao je da su već pokrenute određene aktivnosti kako bi se sanirali problemi i uveo red u sistem funkcioniranja ovog javnog emitera.

Radna grupa

- Stanje jeste izuzetno teško, ali opstanak državne televizije i emitiranje njenog programa ne smiju biti dovedeni u pitanje. Stoga svi u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti moramo uložiti maksimum napora da iznađemo prihvatljivo rješenje koje će osigurati nesmetan i neupitan rad ovog javnog servisa. Vijeće ministara BiH već je zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa da pripremi i Vijeću ministara dostavi prijedlog odluke o formiranju interresorne radne grupe koja bi u potpunosti analizirala primjenu postojećeg Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH i mi intenzivno na tome radimo - kazao je ministar Jusko.

Ugroženo emitiranje Eura!

Belmin Karamehmedović, generalni direktor Javnog RTV servisa BiH, kazao je da je Evropska mreža javnih emitera (EBU), koja je vlasnik prava na emitiranje Evropskog prvenstva u fudbalu, obavijestila BHRT da će joj od 1. juna biti uskraćene sve usluge ukoliko ne počne otplaćivati višemilionska dugovanja.

- Ako ne učinimo ništa na izmirenju dugova, uslijedit će isključenje iz članstva EBU-a, što bi predstavljalo veliki udarac za BHRT i državu BiH - izjavio je Karamehmedović dodajući da bi gledaoci mogli biti uskraćeni za gledanje utakmica.

Zakon u proceduri

Kako su za „Avaz" potvrdili predsjedavajući klubova poslanika SDA i SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mirsad Đonlagić i Amir Fazlić, ove dvije stranke su u parlamentarnu proceduru uputile Prijedlog zakona o finansiranju Javnog RTV servisa.

- Mi smo s prijedlogom zakonskog teksta željeli premostiti krizu u kojoj se našao Javni servis BiH na način da se u finansiranje, osim javnih emitera, uključe i kablovski emiteri - kazao je Đonlagić. Fazlić kaže da zajednički prijedlog zakona SDA i SBB-a vidi kao priliku za spas BHRT-a.