GLOBUS

Za ostanak u Evropskoj uniji 51 posto Britanaca

Ispitivanje uoči historijskog referenduma

Fena

31.5.2016

Nešto više od tri sedmice uoči historijskog referenduma, podršku ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji iznosi 51 posto ispitanika što je pet posto više od onih koji  su za izlazak zemlje iz 28-člane unije, navodi se u ispitivanju koje je provela agencija ORB, objavio je Daily Telegraph.

Prednost pristalica ostanka zemlje u Uniji znatno je smanjena u posljednjih sedam dana budući da je u istraživanju objavljenom prošle sedmice ta prednost iznosila čak 13 postotnih poena, podsjeća londonski list.

Analitičar Lynton Crosby, član tima premijera Davida Camerona, napisao je za list da je jačanju podrške Brexitu pridonijela snažna kampanja fokusirana na probleme migracija u proteklih sedam dana.

- Pojačani fokus na nedostatak kontrole useljavanja pomogao je u jačanju podrške za 'odlazak' - rekao je Crosby.

Prošle sedmice je službeno objavljeno da je 2015. godine  u Veliku Britaniju ušlo 333.000 migranata, što je druga najveća brojka od 1975. otkad se vodi službena statistika. Od ukupnog broja  je  184.000  migranata koji su došli  iz drugih zemalja Evropske unije, bloka koji se temelji na načelu slobodnog kretanja ljudi i roba.

Referendum o budućnosti Velike Britanije u Evropskoj uniji održat će se 23. juna.