VIJESTI

AKCIJA SIPA-e: Siniša Macan, bivši direktor IDDEEA, uhapšen zbog štetnih ugovora vrijednih preko 100 miliona KM

Jutros u Banjoj Luci

Autor:(Am.K.)

31.5.2016

09.24 Povodom hapšenja Siniše Macana bivšeg direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), oglasilo si i Tužilaštvo BiH po čijem nalogu je uhapšen.

-U okviru istrage oko višemilijunskih zloupotreba i nezakonitosti povodom izbora kompanije za izradu ličnih dokumenata građana BiH, policijski pripadnici SIPA, rano jutros su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, locirali i na području Banja Luke lišili slobode osumnjičenog Macana rođenog 1974. godine.

Macan, bivši direktor Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, osumnjičen je za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora poduzeća Muehlbauer, za sudjelovanje u izradi osobnih dokumenata za građane Bosne i Hercegovine.

Navedenim nezakonitostima, navedenom poduzeću omogućeno je da dobijanjem navedenog posla i formiranjem i određivanjem cijene dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist. Vrijednost navedenog ugovora veća je od 100.000.000 KM.  

photo

Ispred zgrade u kojoj se vrši pretres pripadnika SIPA-e (Foto: O. Matavulj)

Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA i partnerskim agencijama, provelo je dugotrajnu i temeljitu istragu cjelokupnog procesa, te prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenog Macana.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika koruptivnih kaznenih djela, a naročito u slučajevima u kojima se imovinska korist temelji na budžetskim sredstvima za koje su oštećeni građani Bosne i Hercegovine.

08.28 Siniša Macan, bivši direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), uhapšen je jutros u Banjoj Luci. Macana su uhapsili pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Macan se u javnosti pominjao zbog zaključivanja štetnog ugovora u aferi Milbauer (Mühlbauer) u kojoj je BiH nanesena višemilionska šteta koju plaćaju građani kroz izdavanje ličnih dokumenata.

Povodom hapšenja Državna agencije za istrage i zaštitu izdala je saopćenje.

- Postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su na području Banja Luke, uhapsili osobu inicijala S.M. zbog sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca. U okviru ove akcije, policijski službenici SIPA-e pretresaju dva stambena objekta koja koristi osumnjičena osoba s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Radi se o aktivnostima u okviru predmeta „IDDEEA“, koji se odnosi na zloupotrebe prilikom nabavke, isporuke i uspostave sistema za djelimičnu personalizaciju kartica, isporuku opreme i nadogradnju postojeće opreme, kao i isporuku kartica, te kompletni sistem za personalizaciju elektronskih ličnih karata i njegovo održavanje.

Uhapšeni će biti priveden u službene prostorije SIPA-e gdje će se kriminalistički obraditi, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njegovom daljem statusu, navodi se u saopćenju.