BIH

UDIK danas obilježava Međunarodni dan bijelih vrpci

Iskazivanje solidarnosti sa žrtvama zločina

Fena

31.5.2016

U povodu Međunarodnog dana bijelih traka, Udruga za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas će na Trgu mladih u Brčkom, s početkom u 12 sati, organizirati podjelu bijelih vrpci građanima i na taj način iskazati solidarnost sa svim žrtvama zločina počinjenih u Prijedoru.

Iz UDIK-a potsjećaju da su vlasti Srba u Prijedoru 31. svibnja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele vrpce oko rukava.

„To je prvi put da su nakon nacističkog proglasa iz 1939. članovi jedne etničke ili religijske skupine na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje“, stoji u priopćenju iz UDIK-a.

 "UDIK svojom aktivnošću želi podsjetiti javnost na ovaj nemili čin koji je predstavljao početak kampanje istrebljenja nesrpskog stanovništva kroz otvaranje koncentracijskih logora, masovne egzekucije, silovanja i razne druge zločine. Stavljanjem bijele trake odajemo počast svim nastradalima i iskazujemo solidarnost sa svim žrtvama kojima se negira pravo na sjećanje", poručuju iz UDIK-a.